Kuhinjski trikovi: Kečap pere mrlje s posuđa, a čaj briše hrđu s vrtnog alata

Skupa, agresivna sredstva možete zamijeniti nježnim, prirodnim preparatima koji su moćni istjerivači nečistoća. Bijelim kruhom možete, bez straha da ćete ih oštetiti, ukloniti prašinu sa slika rađenih tehnikom ulja na platnu.

Kriškom nježno prijeđite preko površine slike i hljeb će pokupiti svu nečistoću. Tamne mrlje na posuđu od bakra i mesinga uklonit će kečap. Stavite ga na krpicu te istrljajte njome bakrene lonce i tave. Nakon nekoliko minuta vratit će im se boja i sjaj pa ih potom isperite mlakom vodom. Posuđe od lijevanog željeza najlakše ćete očistiti solju. Ako je prepuno zapečene masnoće, prvo je uklonite drvenom kuhačom.

Nasipajte sol te tresite tavu kako bi se primila za svaki namašćeni dio pa istrljajte papirnatim ručnikom. Jako uprljane ruke očistit će zobena kaša. Gustom smjesom od pahuljica i vode istrljajte ruke te ih isperite. Unutrašnjost vaze ili boce brzo ćete očistiti rižom. Ispunite tri četvrtine boce toplom vodom pa dodajte žlicu sirove riže. Zatvorite i dobro protresite bocu.

Voda će se zakovitlati, a tvrda zrnca riže ukloniti će sve nečistoće sa stijenki. Lakiranom drvenom podu boju će osvježiti čišćenje mješavinom tople vode i octa.

Čaj briše hrđu s vrtnog alata

Potopite alat u jak crni čaj. Ruke od mrlja zaštitite rukavicama te iz “čajne kupke” izvadite alat pa ga obrišite. Tragove voska svijeće uklonite vatom i glicerinom.

Kukuruzom protiv mrlja

Alkohol briše mrlje od markera s drvenih podova i radnih ploha. Na masne mrlje na tepihu stavite kukuruzni škrob te nakon 15-30 minuta usisavačem očistite tepih.

Mikrovalna se čisti sama

Zdjelu do pola napunite vodom pa dodajte nekoliko žličica sode bikarbone. Stavite zdjelu u mikrovalnu i uključite je na dvije minute. Krpom obrišite unutrašnjost i mrlje će nestati.

Namirnice.ba