Wednesday, April 24, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Dekorativna fitonija uzgoj, nega, razmnožavanje

Fitonija je divna biljka sa delikatnim, tamnozelenim listovima prošaranim „žilama“. Iako je najpopularnija vrsta fitonije ona sa beličastim ili srebrnim žilama, možete naći fitoniju sa žilama roze, bele ili zelene boje. Ovo su sobne biljke koje se savršeno uklapaju i u terarijume i u baštice u bocama.

Iako je ova biljka predivna, relativno ju je teško gajiti kao većinu sobnih biljaka. Potrebno im je mnogo vlage (kao u terarijumu). Fitonija ne podnosi jaku, direktnu sunčevu svetlost.

Fitonija uzgoj

Svetlo: indirektno svetlo je najbolje. Fitonije bujaju pod fluorescentnim svetlom. Nikako nemojte direktno izlagati fitoniju sunčevoj svetlosti.

Temperatura: prosečna, oko 21°C. Fitonija se može prilagoditi i blažim oscilacijama u temperaturi – od 18 do 29 stepeni.

Zemljište: fitonija se lako gaji na običnom zemljištu za saksijske biljke. Važno je da zemljište za uzgoj fitonije zadržava vlagu, ali ne i da postane gnjecavo.

Đubrenje: tokom sezone, đubrite fitoniju svake nedelje tečnim đubrivom.

Razmnožavanje

Fitonija se lako razmnožava preko reznica. U kasno proleće ili rano leto odsecite stabljiku. Neka na stabljici budu bar dva pupoljka koja rastu kako bi se biljka sigurno primila.

Kada biljku zasadite u zemlju na bazi treseta, u roku od dve-tri nedelje će fitonija imati male izdanke – to znači da se primila.

Hormoni rastenja nisu neophodni, ali ako vam uslovi za uzgoj fitonije nisu idealni (previše suv vazduh ili niže temperature ok 18°C), ovi biljni hormoni vam mogu biti od velike pomoći.

Rasađivanje

U kasno proleće ili rano leto svake godine rasadite fitoniju. Zdrava fitonija će brzo početi da buja, pa ako želite veliku biljku u terarijumu ili staklenoj bašti, uzmite nekoliko reznica za presađivanje, a zatim orežite koren „majke“ biljke i vratite je u istu saksiju, sa svežom zemljom.

Uvek koristite novu zemlju kada rasađujete biljku kako biste sprečili zgrudnjavanje i sušenje zemljišta. Ako ne želite da presadite biljku u istu saksiju, uzmite saksiju tek nešto veću od prethodne.

Vrste fitonije

Fitonija pripada familiji Acanthus. Potiče iz Južne Amerike, ali se gaji širom sveta kao sobna biljka i sve više uzgajivača pokušava da dobije listove u različitim bojama. Postoje dve glavne vrste fitonije:

gigantea, koja može narasti i do 125 cm i ima purpurne stabljike sa tamnozelenim listovima i grimiznim žilama.

verschaffeltti, puzavica koja najbolje uspeva u visećim saksijama. Ovo je „tipična“ fitonija i ima mnogo različitih podvrsta.

Saveti za uzgoj

Fitonija će verovatno uginuti ako je ostavite bez vode, mada se brzo osuši ako je obilno zalijete. Sa druge strane, ako previše zalivate fitoniju, razviće žute, opuštene listove. I na kraju, fitonija je podložna gljivičnim bolestima i biljnim vašima, koje obično napadaju sočne stabljike i lišće.

Najbolje je gajiti ove ljupke biljke u terarijumima ili staklenicima, gde ima dovoljno vlage i prikladne svetlosti koju ove biljke obožavaju.

cajeviza.net