Sunday, May 26, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

ALOA VERA – kraljica među ljekovitim biljakama!

Aloa vera, aloa, (lat. Aloe Barbadensis M.), je u svijetu poznatija kao Aloe vera Barbadensis .

Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na ostrvu Barbadosu i uvrstio u registar ljekovitog bilja.

Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suhom klimom.

Najbolje uspijeva u područjima gdje je prosječna godišnja temperatura iznad 22 °C kao što su Karibi, Meksiko.

Aloa ima sabljaste, špicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsjecaju na ružu i rastu pri zemlji.

Iz sredine ruže raste cvjetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cjevolikog cvijeća.

Spada u porodicu ljiljana i u svijetu je poznato preko 250 vrsta od kojih svega četiri imaju ljekovito dejstvo, a najveće Aloe Vera (Barbadensis Miler).

Od biljke se najviše upotrebljava njen gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.

Aloa je hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma i zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je “kraljicom ljekovitih biljaka”, a još davno je nazvana eliksirom dugovječnosti. Ustanovljeno je da gel aloe sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka i među njima vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, više od 20 minerala, zatim magnezij, mangan, cink, bakar, hrom, kalcij, kalij i željezo, 20 vrsta aminokiselina.

Aloe vera pomaže kod mnogih bolesti pa da nabrojimo neke za koje se zna da ih ova biljka uspješno liječi.

Dakle, aloe vera je dobra kod: kolitisa, dijareje, zatvora i sindroma iritabilnog kolona, ova biljka jako dobro regulira probavu i kiselost želuca, pomaže kod gorušice i bolova u stomaku, čisti krv te uklanja štetne i otrovne supstance iz organizma.

Aloe vera regulira razinu šećera u krvi, ubrzava rad metabolizma i pomaže kod mršavljenja. Ona poboljšava cirkulaciju, ubrzava proces zarastanja tkiva, regulira krvni tlak i sprječava bolesti krvnih žila.

Ljekovita aloe vera jača imunitet, sprječava rast stanica tumora, smanjuje upale i opekline, ublažava simptome astme i alergije, pomaže kod očnih bolesti poput mrene, trahoma, glaukoma i upale rožnjače.

Jako dobra se pokazala i kao prirodni lijek koji uništava viruse, bakterije, gljivice i parazite, a pomaže i kod odvikavanja od pušenja, alkohola i droga.

wikipedia