Wednesday, April 24, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTI

Lagan i lak slani rolat

Sastojci za koru: 4 jaja, 4 kašike brašna,  1 prašak za pecivo, 200ml jogurta.

Za fil: 1 čaša (180g) kisele pavlake, 120g šunke, 140g kačkavalja, 5 kiselih krastavčića, majonez – opcionalno, so, biber, origano.

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Belanca odvojiti od žumanaca, dodati im prstohvat soli i umutiti dok ne postanu penasta. Dodati žumanca i lagano promešati mikserom. Dodati jogurt i promešati, a zatim i brašno i mešati na najnižoj brzini dok se smesa ne sjedini. Ukoliko želite, kada dodate brašno, možete promešati i ručno.

Pleh obložiti papirom za pečenje i blago premazati uljem. Izliti smesu u pleh, izravnjati i staviti da se peče oko 15 minuta. Svačija rerna je drugačija, obratite pažnju da ne prepečete koru, to se rezultovati suvim rolatom.

Kada se rolat ispekao, izvaditi iz pleha i odmah ga urolati (zajedno sa papirom za pečenje). Zatim uviti u čistu krpu i ostaviti da se ohladi.

U međuvremenu napraviti fil. U činiji promešati pavlaku, rendanu šunku, rendani kačkavalj i seckane krastavčiće. Začiniti po želji.

Kada se kora ohladila, polako je odviti iz papira za pečenje. Preko premazati fil i polako uviti, u isto vreme odvajajući koru od papira za pečenje. Ukoliko želite, možete premazati sa malo majoneza i preko posuti rendanim kačkavaljem.

Prijatno!

verinamalakuhinja