Tuesday, April 23, 2024
INFOTOP VESTTOP VESTI

Kako se uzgaja lizijantus cvece – saveti za sadnju uzgoj i negu

Lizijantus (donekle neopravdano) ima reputaciju da ga je tesko gajiti. Zapravo, ako samo zapamtite nekoliko vaznih stvari vezano za to sta je potrebno za uzgoj lizijantusa i pridrzavate se saveta, mozete i sami da gajite ovo cvece, koje je i prilicno skupo jer se obicno od njega prave bider-majeri i cvetni aranzmani.

Upoznajte lizijantus

Poznat i kao lazna ruza, eustoma, lizijantus (Eustoma grandifolorum) pripada porodici cveca Gentianaceae.

Lizijantus cvet je pogodan za gajenje u gotovo svim klimatskim zonama, a najbolje uspeva u podrucjima sa blagim letima. U zavisnosti od sorte, stabljika moze biti visoka od 10 centimetara do jednog metra, a sadnica se moze rasiriti i do 35 centimetara.

Cvet lizijantusa je obicno hladnih boja, ali postoje neke rede sorte koje imaju cvet zute ili karmin-crvene boje i veoma su cenjene. Najpopularnije vrste lizijantusa u cvecarama su one u ruzicastim i purpurnim tonovima, a posebno sorte gde je ivica latice druge boje u odnosu na laticu.Lizijantus cvece je divno i kao pupoljak i kada sasvim procveta. Obicno se javlja nekoliko cvetova na stabljici. Lisce je obicno siljato i tamnozelene boje.

Lizijantus sadnja

Mada lizijantus cvet mozete gajiti i iz semena, to je prilicno tesko za pocetnike, jer je biljkama potrebno dosta vremena da sazru dovoljno kako bi mogle da cvetaju. Ovo se znatno lakse odvija u staklenim bastama, tako da je najbolje da kupite sadnice gde pupoljci vec postoje. Obavezno kupite sadnicu sa pupoljcima, jer ponekad bastovani uzgajaju ovu biljku tako da ima vise lisca nego cvetova.

Posadite svoju sadnicu na suncano mesto sa dobrom drenazom. Zemljiste bi trebalo da bude bogato organskim dubrivom.

Lizijantus spada u malobrojne vrste cveca koje ne podnose kiselu pH vrednost zemljista. Ako ne odrzavate pH vrednost zemljista izmedu 6.5 i 7.0, vas lizijantus ce imati cuto lisce i izgledace bezivotno. Ako testirate pH vrednost zemljista i otkrijete da je kiselo, dodajte krecnjak kako biste povecali baznost zemljista.

Lizijantusi nega

Nega podrazumeva redovno zalivanje, neka zemljiste uvek bude vlazno, ali ne i mokro. Previse vode moze dovesti do razvoja gljivica.

Dugacke stabljike cine lizijantus veoma elegantnim cvecem kada je u vazi ili buketu, ali je to velika mana za uzgoj, jer su ovakve stabljike relativno nestabilne i tesko izdrze nekoliko cvetova. Nemojte da vas to obeshrabri, jer je ovo cvece predivno i mozete naci mnogo stvari koje ce vam pomoci da gajite ovo cvece. Kupite gotovo nevidljivo „prstenje“ ili dekorativne „pritke“ uz koje cete vezati cvece.

Lizijantusu je potrebno da ga stalno „hranite“ kako bi imao jake stabljike i velike cvetove. Nadite dubrivo za cvece koje ima vise kalijuma u odnosu na nitrogen i koristite ga po upustvu na pakovanju.

Gljivice i musice su najveca pretnja za lizijantus i mogu se „nakaciti“ na biljku dok je jos u staklenoj basti. Najopasnije su larve ispod zemljista koje se hrane korenom i unistavaju biljku. Protiv njih mozete koristiti Gnatol, bioloski agens. U poljoprivrednoj apoteci pitajte koje vrste pesticida su najbolje za lizijantus.

Lizijantus u basti

Lizijantus ce biti kralj vase baste. Kupite cvece koje ce uskoro procvetati i zasadite ga dok cekate da ostalo cvece nikne. Mozete uzgajati patuljaste varijante u kuci. Delikatan izgled lizijantusa ga cini savrsenim za bastu ispred kuce.

cajeviza.net