Tuesday, April 16, 2024
KUJNATOP VEST

Kako da skuvate jaja, a da vam ne popucaju: Obavezne cake za Vaskrs!

Donosimo nekoliko korisnih saveta koji bi mogli da vam pomognu.

Pre svega, bitno je da voda ne vri prejako i da jaja imaju dovoljno mesta za kretanje u šerpi. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako mešaju vodu dok ne provri, zatim puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta, pa isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.
Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savet da će kašika sirćeta sprečiti ljusku da pukne, a drugi savet je da istu moć ima i so. Neće škoditi ni ako stavite oboje.

Iako su danas vrlo popularna bela jaja, na kojima boje uvek lepše izgledaju, treba znati da je njihova ljuska mnogo tanja, pa mogu brže da puknu prilikom kuvanja.

Prilikom ukrašavanja jaja važno je da vodimo računa o tome koje boje koristimo. Određena sredstva za bojenje, poput ona u crvenoj i žutoj boji, zabranjena su u hrani za decu do tri godine, pa mališanima dajte jaja koja su obojena prirodnim bojama poput ljuski od luka, soka od cvekle i sl. Ako jaja ne pojedete za Uskrs, nemojte predugo da ih čuvate jer se akumuliraju bakterije koje mogu itekako da pokvare praznik.

tportal.hr