Friday, February 16, 2024
TOP VESTZDRAVLJE

Pečurke protiv holesterola – Konzumiranje samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto

KONZUMIRANjE samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto, pokazale su naučne studije. Istovremeno, grupa ispitanika koja je u istom periodu jela oko 60 g putera dnevno, povećala je holesterol za čak 14 procenata. A kontrolna grupa koja je konzumirala istu količinu maslaca u kombinaciji sa 100 g pečuraka, smanjila je holesterol za 4 procenta. Na osnovu tih rezultata ustanovljeno je da su gljive savršeni čistači krvi.

Nutricionisti ih nazivaju i “šumskim mesom” jer pored prijatnog ukusa i mirisa, poseduju izuzetnu biološku vrednost. Imaju gotovo isti kvalitet kao i životinjsko meso, sadrže čak 91 odsto vode i mnogobrojne mineralne sastojke, posebno kalijum, i nešto manje kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Osim toga, bogate su biljnim vlaknima, a sadrže i vitamine B2, D i C. Međutim, biološki su posebno vredne zbog belančevina, i naročito važnih aminokiselina. Zanimljivo je da sveže pečurke poseduju dva odsto belančevina, a sušene 22 procenta!

hellomagazin