Thursday, November 30, 2023
ZDRAVLJE

Evo zašto bi trebalo da jedete smokve što češće

Iako se suve smokve smatraju superhranom koja je dostupna tokom cijele godine, sočnost svježih plodova nemoguće je nadmašiti.

Smanjuje krvni pritisak

Smokve su odličan izvor kalijuma koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog pritiska. Ovaj mineral je jako slabo dostupan u hrani, ali istovremeno neophodan za normalno funkcioniranje organizma.

Pomaže kod mršavljenja

Ova sočna mediteranska voćka dobar je izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju sitost, tako pomažući kod mršavljenja. U 100 grama svježe smokve nalazi se svega 74 kalorije.

Ključ dobrog raspoloženja

Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji tijelu daju energiju i osiguravaju jakost mišića. Jedna od blagodati vitamina B kompleksa je i pospješivanje rada mozga i poboljšavanje raspoloženja.

Snižava šećer u krvi

Ukoliko niste znali smokvini listovi posjeduju anti-dijabetičke karakteristike, dakle snižavaju nivo šećera u krvi. Tako su neke studije pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koji pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti i za pripremu čajeva.

Pomaže kod bradavica

Smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput bradavica. Dovoljno je polovinu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, ostaviti preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebali biste lakše ukloniti izrasline. Nekada je potrebno postupak ponoviti i do pet puta.