Friday, March 29, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Muskatni orah kao lek

Muškatni orah je od davnina poznat kao veoma lekovit začin koji su koristili stari Egipćani i Kinezi. Njegova lekovita svojstva su poznata još od davnina s obzirom na to da je veliki izvor vitamina i minerala. Pored ovoga, u njegovom sastavu ima i dosta vlakana.

Ovaj začin je odlian kao lek za želudac, u kombinaciji sa limunom odlično deluje na probleme poput gastritisa i mučnine. Takođe, njegova lekovitost se posebno ogleda u probavi čiji rad poboljšava. Ovaj začin ubrzava metabolizam, reguliše gasove, reguliše rad creva i oslobađa vas od zatvora. isto tako, ovaj začin u mnogome utiče na poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja jer utiče na pravilan rad srca, jača imunitet jer je bogat izvor antioksidansa. Dobar je i za poboljšanje koncentracije i raspoloženja a isto tako ulje od ovog oraščića pomaže tokom ublažavanja bolova u zglobovima.Muskatni oraščić deluje i kao sedativ i oslobađa napetosti i pomaže u opuštanju mozga i nerava. On je posebno lekovit za stanja poput anksioznosti ili depresije. Svojstva ovog začina se najviše cene u fitoterapiji. Jako je efikasan kod lečenja infekcije usta i desni i najbolje se bori sa problemima koje gingivitis izaziva.

Za lečenje gingivitisa dovoljno je da u čašu ključale vode dodate pola kašičice ovog začina. Ispirajte ovim rastvrom usta i nemojte ga gutati. Muskatni oraščić je dobar za skoro sve oralne infekcije.

cajeviza.net