Friday, April 26, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Idijska zlatna maska za lice od kurkume recept

Sastojci:

Pola kašičice kurkume u prahu
Pola kašičice organskog jabukovog sirćeta
Jedna supena kašika prirodnog meda
Pola kašičice mleka ili jogurta
(po želji) kap esencijalnog ulja limuna ili par kapi limunovog soka, za dodatno posvetljivanje kože
Upotreba:

Dobro se umijte i operite ruke, kako biste uklonili sve nečistoće.
U manjoj posudi izmešajte sve sastojke tako da dobijete gušću i ujednačenu smesu. Pazite da maska od kurkume ne bude bistra, jer će onda kapati sa lica.
Pažljivo nanesite masku na lice, izbegavajući deo oko očiju.
Ostavite masku na licu 15-20 minuta, a zatim se umijte toplom vodom.
Ako vam ostane maske, možete je čuvati u frižideru i iskoristiti sledeći put.
Maska za lice od kurkume se koristi dvaput nedeljno.
Mada se kurkuma sve češće navodi kao jedan od sastojaka za pripremu vrlo ukusnih jela, ne može se osporiti i uticaj koji njeno korišćenje ima za negu kože, ali i kose.

U poslednje vreme je naročito poznata maska za lice od kurkume, koja se u kombinaciji sa različitim sastojcima koristi za negu problematične, ali i masne i suve kože.

Zahvaljujući kurkuminu koji se u njoj nalazi, a koji je poznat po svom protivupalnom, kao i antialergijskom dejstvu, kurkuma kao maska za lice se posebno preporučuje za primenu kod bubuljica i akni, to jest kod problematične kože.

Takođe je poznato i da pomenuti sastojak ima pozitivan uticaj na poboljšanje kvaliteta kože lica, jer umiruje njenu iritiranost, te je podmlađuje, a ujedno i utiče na usporavanje procesa njenog starenja, pa se maska za lice sa kurkumom može koristiti, sa podjednakom uspešnošću kod svih tipova kože.

Maska za lice od kurkume i meda
Maska od kurkume u kombinaciji sa mdeom se obično koristi kada je u pitanju nega problematične kože. Pored ova dva sastojka, potrebno je dodati još i jogurt, kao i malo aloje vere.

Prema receptu, biće vam potrebno po pola kafene kašičice meda i kurkume, te jedna kašičica jogurta, kao i par kapljica aloje.

Ovako pripremljena maska od kurkume za lice se nanosi na prethodno očišćenu kožu, a trebalo bi da stoji oko pola sata, nakon čega je potrebno lice oprati mlakom vodom.

Maska od kurkume i limuna
Kada je u pitanju ova kombinacija, naglašavamo da se maska za lice sa kurkumom i limunom, najpre preporučuje za negu suve kože.

Od sastojaka će vam, izuzev soka od limuna i praha kurkume, biti potrebno i jedno belance, kao i malo maslinovog ulja.

Kurkuma kao maska za lice u ovoj varijanti se priprema jednostavno, mešanjem svih navedenih sastojaka, a kada se stegne na licu, možete je isprati mlakom vodom i sačekati da sekoža osuši, pa naneti kremu, ako želite.

Maska za lice od kurkume i jogurta
U mnogim časopisima i na internetu se maska za lice sa kurkumom i jogurtom naziva i zlatnom maskom Indije. Osnovni razlog za takav naziv je vezan za istorijske činjenice, koje govore da se upravo kurkuma kao maska za lice u ovoj zemlji vekovima koristi. Obično se navodi da je ona primenljiva za različite tipove kože, ali uz dodavanje različitih sastojaka, a njeno blagotvorno dejstvo je relativno brzo vidljivo.

Osim za negu kože, ova maska se preporučuje i za primenu kod pojave bubuljica i akni, ali i mitisera, te se smatra da ima uticaja i na smanjenje fleka.

Kada se koristi za mešovitu i normalnu kožu, odnosno onu na kojoj su se pojavile fleke, maska od kurkume i jogurta se priprema uz dodatak par kapljica soka od limuna.

Potrebno je pomešati po polovinu kafene kašičice kurkume i jogurta, te dodati istu količnu maslinovog ili kokosovog, te nekog drugog ulja, a ako se primenjuje maska od kurkume za lice koje je suvo, odnosno ako je potrebno smanjiti bore.

izvor:cajeviza.net