Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Muškatle gajenje, sadnja, razmnožavanje, orezivanje

Muškatle, koje nose latinski naziv Pelagronium, su velika, raznolika grupa uglavnom zimzelenog bilja koje se koristi kao ukrasno bilje za dvorište ili kao kućne biljke. Mnogi ih gaje, jer su poprilično jednostavne za održavanje, nisu naročito zahtevne, a daju bujno i prelepo mirisno cveće. Uzgoj muškatle ćemo opisati u okviru ovog članka.

Kako gajiti muškatle?

Njihov glavni zahtev je topla, sunčana, natkrivena lokacija. Mnoge sorte će tolerisati sušne uslove, ali za kratak period. One se obično viđaju u parkovima i baštama, ali takođe mogu da se gaje u zatvorenom prostoru kao kućne biljke, naravno, na mestima gde ima dovoljno svetla. Kompaktnije uspravne sorte su idealne za prozorske kutije i viseće korpe, u kombinaciji sa drugim polu-otpornim biljkama kao što su lobelije, petunije i begonije.

Hiljade sorti muškatli su dostupne tokom prolećnih i letnjih meseci. Veoma su popularne i posvećuje im se ozbiljna pažnja kao naročito popularnom ukrasnom bilju. One se lako razmnožavaju vegetativno od reznica.

Muškatle možete gajiti u svom dvorištu/bašti ili u saksijama na terasi ili u kući. Za uzgoj treba koristiti plodno, neutralno do alkalno zemljište. Većina vrsta vole puno sunce. Kraljevske sorte vole delimičnu senku, a zonalne sorte će tolerisati hladovinu.

Za unutrašnje i spoljašnje gajenje u saksijama, koristite dobro drenirani višenamenski kompost ili zemljište na bazi komposta. Gledajte da ih gajite na osunčanom i svetlom mestu, ali koje je zaštićeno od jakog podnevnog sunca (koje ‘’prži’’). Idealna temperatura za uzgoj muškatli je od 10-27 ° C.

Muškatle treba zalivati umereno tokom vegetacije od proleća do leta, ali gledajte da izbegnete da kompost postane suviše vlažan i obezbedite dobru ventilaciju. Nanesite uravnoteženo tečno đubrivo u skladu sa uputstvima primene na pakovanju, svakih 10-14 dana u proleće. Kada cveće počne da se formira, prebacite na visoko-kalijumsko đubrivo. Voda samo štedljivo zimi. Mnogi primerci će nastaviti sa cvetanjem ako se čuvaju na 7-10 ° C.

Orezivanje muškatli

Krajem septembra treba da uklonite sve cvetove sa muškatli, kako sveže, tako i uvele – kako bi biljka štedela energiju. Većina listova će sama opasti tokom zime, a one uvele i oštećene treba da uklonite ručno, bez odsecanja. Da bi dobile lep grmolik rast, muškatlama treba orezivanje. Povremeno skratite vrhove izdanaka. Nije potrebno dodatno orezivanje muškatle, osim ako neka grana ne štrči, jer orezivanje zapravo samo odlaže cvetanje.

Sadnja i razmnožavanje muškatli

Sadnja muškatle treba da vrši u mešavinu zemlje, a najbolji izbor je tresetni supstrat u krupnim granulama. Nemojte previše pritiskati zemljište, jer muškatla voli rastresitiju podlogu koja dozvoljava cirkulaciju vazduha. Nakon sadnje, muškatlu zalivajte vodom dve nedelje, pa tek onda počnite sa dodavanjem tečnog đubriva.

Muškatle čiji su cvetovi jakih i neobičnih boja ne trpe jako sunce, jer tada počnu da blede i gube svoje šare, tako da treba da obratite pažnju gde ih sadite u svojoj bašti ili gde stavljate saksije na terasi – vodite računa da to nije prostor koji nije zaštićen od jakog podnevnog sunca.

Razmnožavanje muškatli:

Muškatle se razmnožavaju vegetativno putem reznica. Reznice se uzimaju od zdravih, sočnih biljaka, najbolje u leto. Ožiljavanje reznica kreće kada se stave u pešćani kompost koji je umereno vlažan.

Međutim, treba napomenuti da postoje i vrste muškatli koje se češće razmnožavaju i semenom. U tom slučaju, seme mora da bude sveže, jer u suprotnom brzo gubi svojstvo klijavosti.

cajeviza.net