Tuesday, April 30, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Kumkvat najmoćnija citrusna voćka: Štiti telo od malignih oboljenja, razbija kamen u bubregu

4 razloga da često jedete kumkvat voće

Kumkvat je jedna od najmanjih citrusnih voćki. Ima kiselkasto-sladak ukus, sočna pulpa kumkvata u sredini ima male zelene semenke koje bi trebalo ukloniti pre jela. Uprkos tome što je jako mala, ova vrsta pomorandže je pravi „rudnik“ nutrijenata.

Poreklom je iz jugoistočnih planinskih krajeva Kine i postoje četiri različite sorte ove pomorandže.Sve četiri sorte ovog voća imaju vrlo malo razlike u obliku i ukusu; takođe, i nutricionističke vrednosti su prilično slične.

Kumkvat zdravstvene dobrobiti

Medicinski stručnjaci su potvrdili da kumkvat voće ima gotovo bezbroj povoljnih dejstava po zdravlje. U nastavku navodimo samo neka od njih:

1. Antioksidansi

Kumkvat voće je neverovatno bogato vitaminom C, supstancom rastvorljivom u vodi koja je odlična za uništavanje infekcija izazvanih patogenim mikroorganizmima. Prodire duboko u ćelijsku membranu i štiti ćelije od virusa i bakterija. Dovoljan unos vitamina C svakoga dana takođe je odlična prevencija protiv srčanih oboljenja, šloga i smanjuje rizik od osteoartritisa i reumatskog artritisa.

2. Prevencija za karcinom

Pošto je vrlo bogat esencijalnim flavonoidima poput karotena, luteina, tanina i zeaksantina, kumkvat ima odličan potencijal da deluje kao antikancerogeni agens. Ovi flavonoidi uništavaju karcenogene ćelije i sprečavaju razvoj tumora. Ako unosite dovoljno flavonoida, vaš organizam postaje otporan na agense koji izazivaju karcinom i štetne mikrobe.

3. Kumkvat voće je bogat je izvor minerala

Ovo sočno voće je odličan izvor gvožđa, kalijuma i bakra i mnoštva drugih minerala koji su neophodni za optimalno funkcionisanje organizma. Gvožđe i bakar podstiču proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i tako obezbeđuju potrebnu „isporuku“ kiseonika u sve organe i delove tela. Bakar je važan za održavanje normalnog rada srca i stabilnog krvnog pritiska.

4. Benefiti kore kumkvata

Kao i kod većine drugog voća, kora kumkvata je takođe jako hranljiva. Sadrži supstasne poput limonena, pinena, alfa-befgamotena i kariofilena. Sve ovo sprečava razvoj kancerogenih ćelija. Takođe dosta pomaže kod kamena u žuči i olakšava simptome gorušice, kao i još nekih zdravstvenih problema.

cajeviza.net