Saturday, October 12, 2024
KUJNATOP VESTIZIMNICA

Kako napraviti savršen džem od dunja. Recept za džem idealne konzistencije i boje

Kako napraviti savršen džem od dunja. Recept za džem idealne konzistencije i boje

Sastojci:

2 kg dunja

2 kg šećera

2,5 litara vode (ili manje ako želite gušći džem)

Sok od 1 limuna

1 kašika semenki dunje (opciono, za dodatnu konzistenciju)

Priprema:

Operite 2 kilograma dunja dobro pod tekućom vodom. Zatim ih prepolovite i uklonite jezgra, ali nemojte bacati semenke, jer one daju lepšu boju i dodatnu gustinu džemu. Semenke sačuvajte u posebnoj posudi.

Ogulite dunje nožem ili ljuštačem, a zatim ih isecite na malo veće komade (otprilike 2-3 cm). Ako više volite da džem bude zrnastiji, iseckajte na sitnije komade ili ih narendajte.

Kako dunje ne bi potamnele, pripremite posudu sa vodom i sokom od 1 limuna. Stavljajte isecene dunje u ovu vodu dok ih pripremate.

U dublji lonac dodajte 2,5 litara vode (ili 1,5 litara ako želite gušći džem). Prebacite isceđene dunje iz limunove vode u lonac sa običnom vodom i pustite da prokuvaju na srednje jakoj vatri.

Kuvajte dunje oko 15 minuta dok malo ne omekšaju. Ovaj korak je važan jer će dunje postati mekše i džem će imati finu teksturu.

Nakon što su dunje kuvane 15 minuta, dodajte 2 kg šećera u lonac. Ako želite manje sladak džem, možete dodati 1,5 kg šećera. Pomerite lonac malo i nežno promešajte kako bi se šećer ravnomerno rasporedio.

Nastavite kuvati džem na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući. Kuvajte džem dok ne postigne željenu gustinu, što obično traje između 45 minuta i 1 sat. Pazite da ne premešate previše kako bi se zadržala zrnasta tekstura dunja. Takođe, s vremena na vreme proveravajte dno lonca da se džem ne zalepi.

Pred kraj kuvanja, dodajte preostali sok od limuna i po želji semenke dunje koje ste sačuvali ranije. Limunov sok pomaže očuvanju boje džema i balansira slatkoću.

Da biste proverili gustinu džema, stavite malu količinu džema na tanjirić i pustite da se ohladi. Ako džem postigne gustu konzistenciju, gotov je. Ako nije dovoljno gust, nastavite kuvati još malo.

Sterilišite staklene tegle tako što ćete ih oprati i staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta. Sipajte vrući džem u tegle, zatvorite ih i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Savet
Ako želite da džem dobije intenzivniju crvenkastu boju, možete dodati nekoliko kapi soka od nara ili malo hibiskusa tokom kuvanja.

Detalje pripreme pogledajte u videu.