Thursday, September 19, 2024
KUJNAPosno

Atomski Hleb iz Tegle – Hleb koji Ostaje Svež do Godinu Dana

izvor:Moja Kuhinja Tanja

Ovaj recept za atomski hleb idealan je za teška vremena kada nemate pristup frižideru ili struji. Hleb ostaje svež do godinu dana, a jednostavno ga možete pripremiti unapred, čuvati i koristiti kada je potrebno. Hranljiv, ukusan i zdrav, garantuje da ćete vi i vaša porodica ostati siti čak i u najizazovnijim situacijama.

Sastojci:
1 kašičica suvog kvasca
300 ml tople vode
230 g integralnog brašna
60 g mlevenog lanenog semena
50 g semenki suncokreta
50 g semenki bundeve
50 g susama
So po ukusu

Priprema:
Razmutite kašičicu suvog kvasca u 300 ml tople vode i ostavite sa strane.
Pomešajte suve sastojke:
U velikoj posudi pomešajte integralno brašno, mleveno laneno seme, semenke suncokreta, bundeve i susam. Dodajte so po ukusu.
Dodajte razmućeni kvasac u suve sastojke i dobro izmešajte da dobijete homogenu smesu. Pokrijte posudu folijom i ostavite testo na toplom mestu da odmara 60 minuta.
Dok testo odmara, pripremite tegle sa širokim otvorom, jer će hleb lakše izlaziti. Skinite gumene dihtunge sa poklopaca, jer će vam trebati kasnije.
Premažite unutrašnjost tegli biljnim uljem.
Nakon što je testo odmorilo, lagano ga premesite, a zatim ga stavite u tegle, puneći ih do pola. Testo dobro pritisnite da ne ostane vazduha.
Ostavite tegle 20 minuta na toplom mestu dok se rerna zagreva na 200°C. Pre nego što stavite tegle u rernu, premažite površinu testa sa biljnim uljem.
Tegle stavite na hladnu rešetku u rerni i pecite 45 minuta na 200°C.
Zatvaranje i skladištenje:
Kada je hleb gotov, nosite zaštitne rukavice jer su tegle vrele. Dihtung gume dezinfikujte u vreloj vodi, pa zatvorite tegle dok su još vrele.
Ohladite tegle na sobnoj temperaturi, a zatim ih odložite na tamno i hladno mesto. Hleb može ostati svež do godinu dana.
Kada želite da probate hleb, jednostavno otvorite teglu. Hleb izlazi lako, ima divnu teksturu i prelep miris, a ukusan je kao da je tek ispečen.
Uživajte u ovom jedinstvenom receptu koji vam pruža sigurnost i uštedi vreme, a savršen je za duže čuvanje i konzumiranje!

Detalje pripreme pogledajte u videu: