Tuesday, June 25, 2024
KUJNA

Džem od jagoda bez konzervansa

Nema lepšeg osećaja nego kada domom zamiriše pravi, domaći džem i to od jagoda.

Sezona jagoda uveliko traje, pa zašto ne bismo brzo i lako obezbedili namaz za čitavu godinu. Ja ga koristim za palačinke, kiflice, razna peciva…

Pre nego što pređemo na pripremu zamolila bih vas da me podržite jednim lajkom i za se pretplatite na moj kanal – SUBSCRIBE. NJ taj način ćete potpuno besplatno biti u toku sa novim videima, a meni pružiti podršku.

Sada se vraćamo na džemić.

SASTOJCI:
3kg jagoda
1 kg šećera
1 limuntus
2 vanilin šećera

Za džem očišćene i oprane jagode zajedno sa šećerom kuvam 1.5h od vrenja, na početku na jačoj temperaturi, a kada provri smanjim na srednju. Ja sam jagode posula šećerom noć pre kuvanja, može i par sati pre jer tako opuste sok i skrate vreme pripreme džema za 20 minuta do pola sata.

U međuvremenu skidam penu sa vrha i mešam džem da ne zagori. Kada se džem ukuva, a to je nakon 1.5h (kada pena više ne bude bela nego postane crvena) dodajem vanilin šećer i limuntus. Džem sklanjam sa ringle, meljam preostale komade jagoda i džem prebacujem u vruće, sterilisane tegle. Tegle sam sterilisala tako što sam ih prvo lepo oprala, obrisala, a potom stavila zajedno sa poklopcima u zagrejanu rernu okrenute na dole da se greju 20 minuta na 180°C.

Dobro zatvaram tegle sa džemom, pažljivo okrećem i ostavljam da se tako okrenute potpuno ohlade.

Za više detalja pogledajte video do kraja, a ukoliko ipak imate pitanja na koja nisam dala odgovor pišite ih u komentaru, tu sam da pomognem.

izvor:Mikina Kuhinja