Thursday, May 2, 2024
KUJNAPosno

Dekorativna posna pogača za Badnje veče

izvor:Ukusna hrana

Dekorativna posna pogača za Badnje veče

Sastojci:
30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
700 ml mlake vode
50 ml maslinovog ulja
100 g posnog margarina
1100 g brašna, tip 400

Priprema:
Razmutiti kvasac sa šećerom i malo mlake vode. Dodati i malo brašna i ostaviti da nadođe. U nadošao kvasac dodati mlaku vodu, pola brašna, so, maslinovo ulje i zamesiti testo. Postepeno dodavati brašno i dobro umesiti. Zamešeno testo pokriti kesom za zamrzivač i kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
Nadošlo testo razmesiti i podeliti na 4 loptice. Loptice jednu po jednu istanjiti i premazati rastopljenim margarinom. Tako rastanjene i premazane ređati jednu preko druge na papiru za pečenje. Četvrtu ne premazivati.
Ovako složeno testo malo rastanjiti. Na sredinu pogače staviti čašu prečnika 6 centimetara. Od čaše ka ivicama testa iseći pogaču na 4 dela. Svaku četvrtinu iseći na još po 2 dela. Svaki od tih delova iseći na tri dela. Ta tri dela uplesti u pletenicu i tako ponoviti, da na kraju bude 8 pletenica. Prebaciti pogaču sa sve papirom u tepsiju prečnika 32 centimetra i ostaviti da naraste. Potom pogaču premazati otopljenim margarinom. Pogaču staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče 30 do 35 minuta.

Detalje pripreme pogledajte u videu.