Sunday, September 8, 2024
KUJNATOP VEST

Bombonjerice i kuglice od samo 3 sastojka, spremne za tren a vrhunskog okusa- bez keksa

izvor:Arijeva kuhinja

Dragi moji ove kuglice se spremaju zaista brzo a što se okusa tiče savršen je. Kada bi vam neko rekao da ovakvu teksturu možete dobiti bez keksa i masnoće teško bi bilo povjerovati. Nastale sasvim slučajno ( nesretnim slučajem kada mi se prosulo slatko mlijeko u nutelu . a ostale namjerno su da se koriste za sve godine koje dolaze Djeca ih posebno vole zbog tog okusa kikiriki putera i čoko ili lješnjak krema.
Mjere precizne stvarno nisu potrebne, možete ih spremiti samo od nutele ili lino lade ali su tada preslatke. Kikiriki puter služi da ublaži slatkoću tako da u zavisnosti od toga koliko volite slatko tako dozirajte i količinu kikiriki putera.
Ako stavite jednaku količinu kikiriki putera i nutele imate po meni savršen balans, nisu preslatke.
Slatko mlijeko služi da zgusne smjesu. Ako imate otvorenu konzervu slatkog kondenzovanog mlijeka možete se poslužiti sa par kašika. Ako nemate nemojte otvarati zbog ovako male količine koja je potrebna napravite sami mlijeko. 3 kašike šećera i 2 kašike mlijeka prokuhajte, skinite sa šporeta i ohladite, neće vam biti potrebna sva ova količina ali teško je manje skuhati.
Teksuta koja nam treba je dosta gusta, skoro zrnasta smjesa. Dakle, dodajite mlijeka koliko je potrebno da dobijete teksturu kao u videu. Može biti manje ili više samo dodajite mlijeko pomalo.
Što se dekoracije tiče možete ih uvaljati u kakao prah ili kokosovo brašno ili ih preliti čokoladom a možete ih ostaviti i takve kakve jesu.
Čokoladu otopite na niskoj temperaturi, kada ih prelijete čokoladom stavite ih u frižider na pola sata da se čokolada stisne i nakon toga ih svo vrijeme držite na sobnoj temperaturi.

Sastojci
Za tamne bombonjerice
150 gr nutele ili nekog drugog tamnog krema
150 gr kikiriki putera
2 do 3 kašike slatkog mlijeka ( kašike srednje veličine)
120 gr tamne čokolade za dekoraciju
Za kuglice
150 gr bijele Lino lade ili nekog drugog krema
150 gr kikiriki putera
2 do 3 kašike slatkog mlijeka ( kašike srednje veličine)
120 gr bijele čokolade za dekoraciju

Detalje pripreme pogledajte u videu.