Sunday, September 8, 2024
VIRALNO

Crnooku Suzanu svaka kuća treba da ima: Ovaj cvet vas štiti od radoznalih pogleda komšija

Crna Suzana (Thunbergia alata) Poreklo imena

Ime “Crna Suzana” (Black-eyed Susan) se često koristi za vrstu cvijeta Thunbergia alata, ali također može se koristiti za druge biljke sličnog izgleda. Poreklo imena je povezano s vizualnim izgledom cvijeta.

Ime je inspirirano izgledom cvijeta koji ima tamno smeđi ili crni središnji dio (disk) i žute ili narančaste latice. Tamni središnji dio cvijeta asocira na “crno oko” ili “crno oko Suzane”.

Crna Suzana (Thunbergia alata) je biljka koja je relativno jednostavna za njegu i uzgoj. Evo nekoliko smjernica za njegu, uzgoj i održavanje Crne Suzane:

Svjetlost: Crna Suzana preferira svijetlo, sunčano mjesto. Idealno je da biljka dobije najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Može se uzgajati i na polusjenovitim mjestima, ali cvjetanje može biti manje obilno.

Tlo: Biljka preferira dobro drenirano tlo koje zadržava vlagu, ali ne postaje previše vlažno. Možete koristiti univerzalno vrtno tlo pomiješano s kompostom za poboljšanje plodnosti.

Zalijevanje: Crna Suzana voli redovito zalijevanje. Tlo bi trebalo biti vlažno, ali ne previše natopljeno. Pazite da ne prelijevate biljku jer pretjerano zalijevanje može uzrokovati truljenje korijena. Dopustite da se gornji sloj tla osuši prije zalijevanja.

Gnojidba: Možete koristiti uravnoteženo tekuće gnojivo za cvjetnice jednom mjesečno tijekom sezone rasta, od proljeća do jeseni. Slijedite upute na pakiranju kako biste pravilno dozirali gnojivo.

Podrška i penjanje: Crna Suzana je penjačica koja treba podršku za penjanje. Možete postaviti mrežu ili rešetku uz koju će biljka rasti i omogućiti joj da se penje. Redovito provjeravajte i pomažite biljci u penjanju oko podrške.

Obrezivanje: Obrezivanje može pomoći u promicanju gustoće i obilnijeg cvjetanja. Nakon završetka sezone cvjetanja, možete obrezati biljku na željenu veličinu ili ukloniti suhe ili oštećene dijelove.

Prolazne temperature: Crna Suzana preferira toplije uvjete i ne podnosi niske temperature. Ako živite u području s hladnom zimom, biljku možete uzgajati kao jednogodišnju biljku ili je unijeti u zatvoreni prostor tijekom hladnih mjeseci.

Uz pravilnu njegu i održavanje, Crna Suzana može donijeti prekrasne cvjetove i osvježiti prostor svojom ljepotom. Redovito pratite biljku i pružite joj odgovarajuću njegu kako bi rastla zdravo i lijepo.

Zbog svoje bujnosti, mnogi je nazivaju najlepšim paravanom koji štiti od radoznalih pogleda komšija