Wednesday, April 24, 2024
KUJNA

MEKANA, DA NE MOŽE BITI MEKŠA Pogača punjena sirom, prava harmonija ukusa

MEKANA, DA NE MOŽE BITI MEKŠA Pogača punjena sirom, prava harmonija ukusa.

Idealna za doručak ili večeru.

Potrebno je:

300 ml. mleka
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
500-550 gr brašna
malo soli
50 ml maslinovog ulja
1 belance

Za nadev:
150 gr sira
50 gr rendanog kačkavalja
1 puna kašika kisele pavlake

Za premazivanje:
1 žumance
1 kašičica ulja
50 gr rendanog kačkavalja

Priprema: U lončić sipati malo mlakog mleka dodati šećer i izmešati. Kad zapeni sipati u vanglu dodati jedno belance, a žumance ostaviti poklopljeno za premazivanje.

U vanglu sipati ostatak mlekam dodati i nadošao kvasac, belance i ulje kao i malo brašna pa izmešati. Dodati ulja, soli i ostatak brašna da testo bude baš mekano.

Ostaviti ga pokriveno da naraste oko 30 min. na toplom. Sto posuti brašnom i istresti testo. Izraditi ga rukama i formirati u loptu. pa je podeliti na dva jednaka dela.

Izmešati sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom. Prvu loptu testa razviti oklagijom za 2 cm debljine pa je prebaciti u tepsiju obloženu pek papirom.

Premazati sa sirom. Prekriti sa drugom polovinom razvijenog testa. Ostaviti pokriveno da odmori 20 minuta pa premazati žumancetom u koji treba dodati kašičicu ulja i mleka i dobro izjednačiti. Premazati pogaću i prekriti je sa rendanim kačkavaljem.

Rernu uključiti na 220 stepeni C peći 20 minuta pa smanjiti na 180 stepeni i peći još 20 min. Nikad lepša pogača vrhunska.

Izvor: Kod bake u gostima