Tuesday, April 23, 2024
KUJNATOP VESTI

Grilijaš rolat – Ukusan desert koji će obožavati cela porodica

izvor:Ukusna hrana

Grilijaš rolat

Sastojci za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za fil 1:
700 ml mleka
80 g pudinga od vanile
200 g šećera
250 margarina

Za fil 2:
400 ml slatke pavlake
200 g šećera

Priprema:
Umutiti jaja. Postepeno dodavati šećer i mutiti. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i polako umutiti. Pleh veličine 35 x 32 cm obložiti papirom za pečenje. Sipati smesu i staviti da se peče na 180 stepeni od 15 do 20 minuta. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu, urolati je i ostaviti da se ohladi.
Za fil 1, razmutiti puding, a ostatak mleka sipati sa šećerom da se kuva dok ne provri. Potom sipati puding i kuvati uz mešanje dok se ne zagusti. Puding ostaviti da se ohladi. Potom umutiti margarin. U margarin dodati ohlađen puding i umutiti.
Za fil 2, na maloj temperaturi istopiti šećer dok ne dobije zlatno žutu boju. Sipati u uljem podmazan tanjir da se ohladi i stegne. Kad se ohladi, polomiti na komade i samleti. Umutiti slatku pavlaku. Dodati grilijaš i umutiti. Ostaviti malo grilijaša za ukrašavanje.
Rolat razmotati i izvaditi iz krpe. Koru nafilovati filom 1, potom nafilovati filom 2. Ostaviti malo fila 2 za ukrašavanje. Zbog mnogo fila rolat ne može da se savije klasično, već treba spojiti dve naspramne strane i spoj okrenuti na donju stranu. Rolat premazati filom 2 i posuti grilijašem, pa ostaviti u frižideru na nekoliko sati da se ohladi.

Prijatno!

Detalje pripreme pogledajte u videu.