Biljka koja se preporučuje tokom avgusta je bosiljak. Evo i zbog čega:

Svaka žena u avgustu treba da nabavi ovu biljku! Privlači ljubav i novac, štiti od zla,..!

Opuštenost, prijatan osećaj, sreća kao i radosno treperenje srca, biće savršen pokazatelj.

Koristi se u čarolijama ljubavi i novca. Nosi se u džepu ili novčaniku za privlačenje bogatstva, u ritualnim kupkama za privlačenje nove ljubavne veze ili raskida stare, te za pročišćenje tijela od negativnih energija. Prosipa se po podu kao zaštita od neželjenih sila i duhova ili se spaljuje u obliku dima kao jaki i djelotvorni element kod provođenja egzorcizma.

Stari liječnici su tvrdili da miris bosiljka povoljno utiče na naše raspoloženje jer otklanja tugu. U Italiji je bosiljak simbolizirao ljubav, jer posuda bosiljka na djevojačkom prozoru značila je za njenoga mladića da ga očekuje. U Rumuniji je značilo da se mladić zaručio ako je primio grančicu bosiljka. U Indiji je među Hindusima važio za svetu biljku, a u Grčkoj simbolizirao neprijateljstvo.

Ljekovita svojstva

Potiče apetit te povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore. Koristi se kod katara želuca, upale tankog crijeva, kod trovanja želuca i crijeva, te za bolesti urinarnog trakta. Čaj od bosiljka ublažava kašalj, liječi afte, a služi i za grgljanje kod bolesti u grlu i protiv promuklosti. Oblozi od bosiljka pomažu zacjeljivanju rana.

knjigasjenki.com