Friday, April 19, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Orahovača – recept za liker od oraha koji leči štitnu žlezdu, želudac …

Kako se pravi orahovača ?

Orahovača je još poznata i pod nazivima orahovac ili liker od oraha. Kako god da je zovete, ona se pravi od mladih zelenih oraha, a pored toga što je mnogima omiljeni liker, orahovača veoma pozitivno utiče na zdravlje. Orahovača liker pozitivno utiče na zdravlje zato što mladi orasi sadrže mnoge lekovite supstance, od kojih je najznačajniji jod.

Orahovača rakija recept

Postoji nekoliko varijanti recepata za orahovaču, a osnovni recept za orahovaču podrazumeva sledeće sastojke:

1–2 l domaće rakije komovice
1 kg kristal šećera
40 mladih zelenih oraha (po mogućstvu da budu manji)
Po želji možete dodati i začine kao što su cimet, vanila, karanfilić ili limun

Ovaj recept za domaću orahovaču je veoma jednostavan. Orahe operite i izbockajte ih viljuškom ili čačkalicom na nekoliko mesta, a možete ih iseći na sitne komade. Stavite ih u veću teglu, pa preko njih pospite šećer. Teglu nikako nemojte hermetički zatvarati, već je pokrijte sterilnom gazom, pa teglu ostavite da odstoji na suncu 4 nedelje (28 dana). S vremena na vreme možete protresti teglu kako bi se šećer bolje istopio.

Nakon 4 nedelje dodajte domaću rakiju, pa onda sve hermetički zatvorite i ostavite još malo da odstoji na suncu (optimalno vreme je 40 dana). Kada orahe i šećer pomešate sa rakijom, tada možete dodati i začine po želji. Ako pak želite da dodate limun, dodajte ga desetak dana pre nego što istekne rok od 40 dana, koliko je preporučljivo da se orahovača stoji. Najbolje je da limun ubacite tako što ćete sa korom iseći na krupnije komade.

Nakon 40 dana procedite liker staklene flaše ili jednostavno izvadite orahe (ako ste ih bockali, a ne seckali). Nakon što sipate liker u staklene flaše, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu.

Iako tako ne deluje, orahovača liker je veoma jako alkoholno piće i ovo je samo osnovna mera za recept za orahovaču. Postoje mnogi drugi recepti koji propisuju da se neposredno pre sipanja u flašedoda još rakije po ukusu. U tom slučaju treba imati u vidu da rakija koja se dodaje mora biti ista ona koju ste prvobitno koristili pre isteka od 40 dana.

Dodatni savet: Domaću orahovaču je najbolje praviti krajem maja i početkom juna, jer je tada moguće naći najlepše plodove mladih oraha. Kora mladih oraha može ostaviti trag na rukama, pa vam savetujemo da tokom pripremanja oraha za orahovaču koristite zaštitne rukavice.

Orahovača za štitnu žlezdu

Kao što već znate, štitna žlezda je jedna od najvažnijih endokrinih žlezda u organizmu, koja upravlja mnogim vitalnim procesima. Štitna žlezda je regulator telesne temperature, reguliše rad srca, kao i nervnog sistema. Njen pravilan rad utiče na celokupno zdravlje i izgled kose i kože. Za one koji imaju problema sa pravilnim funkcionisanjem štitne žlezde koristi se upravo liker od oraha kao lek za štitnu žlezdu. To je zato što su mladi orasi veoma bogat prirodan izvor joda, koji je veoma važan za pravilan rad štitne žlezde.

Orahovača za štitnu žlezdu upotreba

Za pravilnu funkciju štitne žlezde dovoljno je da svakog jutra na prazan stomak popijete po jednu čašicu domaćeg likera od orahovače.

Orahovača za želudac

Kada je domaći liker od oraha u pitanju, već smo napomenuli da se smatra univerzalnim prirodnim lekom za želudac. Najčešći simptomi želudačnih oboljenja su bolovi u stomaku, nadutost, mučnina i povraćanje. Savremena medicina ove tegobe leči raznim antibioticima koji nekad čak i ne deluju, te je sve više onih koji se okreću alternativnoj medicini i prezadovoljni su rezultatima. Domaća orahovača je jedan od prirodnih lekova za želudac koji nesumnjivo ublažavaju pomenute tegobe.

Liker od oraha se naročito koristi kod tretmana želudačnih infekcija izazvanim bakterijama kao što je Heliko Pylori. Delotovoran je jer direktno napada bakterije, pozitivno utiče na crevnu floru, jača stomak, olakšava varenje hrane, sprečava nastanak gorušice i nadutosti.

Orahovača liker mere opreza

Iako je orahovača lekovita, treba imati u vidu da ona spada u red jakih alkoholnih pića. Najvažnije je ne preterati s konzumiranjem. Za bolje zdravlje, preporučena doza je 2 čašice dnevno. Sve preko toga nije preporučljivo na dnevnoj bazi.

Ukoliko imate ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što se odlučite da konzumirate orahovaču u lekovite svrhe. Ovo se posebno odnosi na one koji već uzimaju neku terapiju koju je lekar prepisao, mada nisu zabeleženi negativni efekti ovog lekovitog napitka.

Iako je orahovača lekovito piće, ipak je alkoholno i imajte u vidu da makar popili i jednu čašicu, ne smete upravljati motornim vozilom.

Konzumiranje likera od oraha strogo je zabranjeno trudnicama i dojiljama čak i kada je u pitanju upotreba za štitnu žlezdu ili želudac.

izvor:cajeviza.net