Thursday, March 28, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Sirup (med) od borovih iglica kao lek za kašalj i bronhitis – recept

Iako ga mnogo češće nazivaju med od borovih iglica, činjenica je da se uopšte ne radi ni o kakvom medu, već o lekovitom prirodnom preparatu koji se priprema od borovih izdanaka i šećera, najčešće. Postoje različiti recepti za pripemu, pa čak ima i onih koji podrazumevaju upotrebu meda, ali se pretpostavlja da je osnovni razlog za postojanje ovog naziva zapravo u tome što kada se pripremi ovaj sirup, on donekle podseća na med.

Kako se pravi sirup od borovih iglica

Ako vas zanima kako se pravi sirup od borovih iglica, najpre moramo da napomenemo da morate da budete izuzetno pažljivi i zbog vas, ali i zbog drveta koje berete. Naime, vrlo je važno da odlično poznajete zimzeleno drveće, te da svakako znate da preoznate bor, budući da postoje i pojedine zimzelene vrste koje su otrovne, a koje mogu da vas navedu da ih pomešate sa borom. Tako da ukoliko niste sigurni, najbolje je da pitate nekoga ko zna ili da se ni ne upuštate u potragu za mladim izdancima bora. A sa druge strane, morate biti pažljivi i prema drvetu sa koga uzimate mlade izdanke, uzevši u obzir da tako gde ih vi isečete neće te godine nići novi, pa je potrebno da ih uberete sa nekoliko različitih grana.

Iako postoje neki ljudi koji uberu i više nego što im je potrebno borovih iglica, to svakako nije preporuka, jer Prirodu treba čuvati, te je dovoljno da uberete onoliko koliko vam je u tom trenutku potrebno ili eventualno malo više ukoliko želite da pripremite i čaj od borovih iglica, ali svakako ne preterujte.

Takođe, imajte na umu da se izdanci bora beru u proleće.

Med od borovih iglica recept

Recept za med od borovih izdanaka je zapravo vrlo jednostavan. Nakon što ih uberete, trebalo bi što pre da ih pripremite, jer ne bi valjalo da dugo stoje, budući da se smatra da time gube svoje lekovite sastojke. Blago ih operite i ostavite da se prosuše. Med sa borovim iglicama možete pripremati i sa medom i sa šećerom, a recept podrazumeva da u staklenu teglu ređate red šećera, odnosno meda ako tako želite, pa red borovih iglica i tako dok ne pređete polovinu tegle. Zapravo, idealno je da oko dve trećine posude bude popunjeno na opisan način.

Pripremu meda od borovih iglica završavate šećerom, odnosno medom kao poslednjim slojem. Zatim teglu zatvorite, ako je moguće hermetički i med od borovih izdanaka ostavite na sunčanom mestu da odstoji između 5 i 6 sedmica. Trebalo bi da stoji na onom mestu gde veći deo dana ima sunca.

Vrlo je važno i to da med sa borovim iglicama svakoga dana blago izmućkate, ali ni u kom slučaju ne treba da otvarate teglu. Kada istekne navedeni vremenski rok, jednostavno ga procedite kroz gazu i to u staklenu posudu, a nakon toga čuvajte u frižideru.

Kako se koristi sirup od borovih iglica protiv kašlja i bronhitisa

Ukoliko vas zanima kako se koristi sirup od borovih iglica protiv kašlja i bronhitisa, napominjemo da je preporučena doza dva do tri puta u toku dana i to u količini od po jedne supene kašike. Naravno, ne treba preterivati iako je u pitanju prirodan preparat, te bi svako na osnovu svog zdravstvenog stanja svako trebalo da odluči koja doza mu odgovara i koliko bi lečenje trebalo da traje. Stim što je izuzetno važno da se ne prekorači navedena doza.

izvor: cajeviza.net