Wednesday, April 17, 2024
KUJNATOP VESTI

Fokača sa čeri paradajzom, maslinama i bosiljkom

izvor: verinamalakuhinja

Sastojci: 500g brašna, kesica (7g) suvog kvasca, kašika šećera, 325ml vode, maslinovo ulje, so, masline, čeri paradajz, bosiljak,
1 – 2 kašike palente.

Priprema: Kvasac sjediniti sa šećerom i mlakom vodom i ostaviti 10 – 15 minuta da se kvasac aktivira i postane penast po površini.

U činiji sjediniti brašno, so, 2 kašike maslinovog ulja i vodu sa kvascem. Zamesiti testo. Staviti u činiju, premazati sa malo maslinovog ulja kako se ne bi stvorila korica, prekriti čistom krpom i ostaviti sa strane dok se testo ne udvostruči (oko sat vremena). Pleh posuti sa malo palente kako se fokača ne bi zalepila i kako bi korica bila hrskava. Testo premesiti, oblikovati i prebaciti u pleh. Prstima napraviti udubljena po testu. Preliti maslinovim uljem, a zatim u udubljenja dodati polovine čeri paradazja i maslina i listiće bosiljka. Nežno utisnuti u testo, pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji još 30 – 45 minuta.

Uključite rernu na 200 stepeni. Testo pre pečenja posoliti krupnom morskom solju. Staviti u rernu na 20 – 25 minuta ili dok ne dobije zlatno – žutu boju.

Izvaditi iz rerne i preliti sa još malo maslinovog ulja. Ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta, pa izvaditi iz pleha, seći i služiti.
Prijatno!