Thursday, March 28, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Domaća maska za kosu od kvasca jednostavna a delotvorna

Kvasac je dobro poznata namirnica koju svaka kuhinja ima. Svi znamo da kvasac veoma pozitivno utiče na celokupno zdravlje organizma zbog svojih hranljivih sastojaka. A da li ste znali da kvasac možete koristiti i za oporavak svoje kose, kože i noktiju? Bilo da je pekarski ili pivski, kvasac je veoma bogat izvor hranljivih materija.

Kvasac se sastoji od grupe gljiva koja se prirodno javlja u vazduhu i na kori nekih vrsta voća. Kvasac sadrži čak 16 aminokiselina, 14 minerala (kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, cink, bakar itd.) i 17 vitamina (B1, B2, B6, B8, B12 itd.).

Maska za kosu od kvasca, poed toga što je veoma jednostavna za pravljenje, idealno je sredstvo kojim ćete oporaviti svoju kosu, bilo da je suva, oštećena, da mnogo opada ili da sporo raste. Zahvaljujući vitaminu B8, koji se u velikim količinama nalazi u kvascu, maska za kosu od kvasca omogućava kosi brži rast. Ono što je možda najvažnije jeste to da maska za kosu od kvasca odgovara svakom tipu kose, a preporučljiva je čak i onima koji pate od problema seboreje i peruti. Takođe, maska od kvasca kosu čini mekom i sjajnom.

Domaća maska za kosu od kvasca, meda i mleka

Postoji mnogo maski za kosu od kvasca koje možete napraviti i tako oporaviti svoju kosu i učiniti je lepšom, mekšom i zdravijom. Mi ćemo vam predstaviti njih nekoliko, pa vi po sopostvenom nahođenju možete odabrati jednu od ili više njih. Jedno je sigurno – koju god masku za kosu primenite, nećete se pokajati.

Da biste napravili masku za kosu od kvasca, meda i mleka potrebni su vam sledeći sastojci:

1 kašičica meda
1 kašika toplog mleka
20 g kvasca
1 žumance

Priprema:

Pomešajte med sa mlekom i dodajte kvasac. Dobijenu smesu odložite na toplo mesto i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta (dok ne naraste). Kada smesa naraste, u nju dodajte 1 žumance i sve dobro promešajte. Smesu potom nanesite na čistu i vlažnu kosu. Kad nanesete smesu, kosu prvo umotajte u kesu, pa u peškir, jer je kod ove maske potrebno dostići određenu temperaturu kako bi se gljivice kvasca razvile dovoljno da bi delovale. Tako se koncentracija vitamina, minerala i proteina povećava. Masku za kosu od kvasca, meda i mleka držite na glavi najmanje sat vremena, a potom je isperite vodom i balzamom. Nemojte da vas odbije specifičan miris koji maska ima. On će nestati kada je isperete.

Ako masku od kvasca, meda i mleka koristite u preventivne svrhe, dovoljno je da je primenjujete jednom nedeljno u periodu od 10 do 15 nedelja. Ukoliko je vaša kosa oštećena i želite da je oporavite, primenjujte je dva puta nedeljno u periodu od 6 do 8 nedelja. Najvažnije je to da ćete korišćenjem ove maske postići dugoročne rezultate ukoliko se pridržavate saveta.

cajeviza.net