Wednesday, April 24, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Neven, žutelj – Calendula officinalis

Fam. Asteraceae

eng. Pot marigold

Poreklo

Reč officinális je latinskog porekla i znači- lekovit, apotekarski, što se odnosi na lekovitost i upotrebu nevena u medicini. Neven je poreklom iz Sredozemlja.

Morfologija

Neven je biljka sa veoma razgranatim prizmatičnim i zeljastim stablom. Visina mu se kreće od 20-70 cm. Koren nevena je dugačko vretenast. Stabljika je uglasta, kratko maljava. U donjem delu stabla listovi su lopatičasti, vrhova kratko šiljatih i dugačko su suženi u obliku drške. U gornjem delu stabljike listovi su sedeći, duguljasto lancetasti do objajasti. Svetlozelene su boje i imaju specifičan miris, koji potiče od žlezdanih dlaka.

Cvetovi su jezičasti, dvopolni, a nalaze se u cvasti, na dršci cvasti različite dužine u zavisnosti od sorte. Po fizionomiji mogu biti jednostavne ili složene. Središte cvasti karakterišu cvetovi zelene, braon pa i crne boje. Boja kruničnih listića varira u nijansama žute, narandžaste i crvene. Prečnik cvasti se kreće od 6-10 cm, a cvetanje traje od marta do prvih mrazeva. Seme je srednje krupno, izduženog oblika, savijeno na krajevima, oblika polumeseca. Seme zadržava klijavost 5 godina.

Proizvodnja rasada

Najčešći način razmnožavanja nevena je semenom. Proizvodnja počinje u februaru u zaštićenom prostoru i traje sve do maja kada se seje na otvorenim površinama. U pogledu proizvodnje nije zahtevna vrsta cveća.

Uslovi uspevanja

Biljka nevena je veoma prilagodljiva, zahteva minimalnu negu te uspeva na svakom zemljištu. Odgovara mu sunčan ili polusenovit položaj.

Sortiment

Od visokih sorti namenjenih za rezan cvet značajna je:

C. officinalis „Calypso“ snažna, kompaktnog habitusa, krupnih cvetovа narandžaste, žute i kajsija boje. Visine je 30-35 cm.

Od niskih sorti idealni za cvetne površine najpoznatija je: C. officinalis „Little Ball“ punog cveta, narandžaste, žute i boje kajsije, kompaktnog habitusa, visine 15 cm, pogodna za sadnju na cvetnim površinama, a gaji se i kao saksijska.

Upotreba

Neven se koristi za sadnju na okućnicama i na javnim zelenim površinama, kao saksijska kultura za sadnju u žardinjere i za rezan cvet. Lekovita je vrsta i koristi se umedicini i kozmetici. Dužina cvetanja nevena je 2 meseca, a cvetanje se produžava rezidbom.

Tempirana proizvodnja omogućava cvetanje do kasno u jesen. Neke sorte nevena sa narandžastim cvetovima sadrže visok udeo karotenoida i fenola. U industrijskoj proizvodnji zbog velike moći regeneracije nevena, moguće je ostvariti i preko 15 berbi. Koristi se u zasadima voća i povrća, jer štiti od pepelnice i drugih patogena.

Cvećarstvo-1