Thursday, April 25, 2024
KUJNATOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Nekoliko razloga da jedete kajsije svaki dan

Kajsije, osim što ojačavaju organizam, čuvaju oči i doprinose zdravlju kostiju, pa se maksimalno potrudite da iskoristite sezonu sazrijevanja ovog dragocjenog voća. Smatra se da vode porijeklo iz Kine, a poznato je da su Evropljani koristili svježe kajsije u ishrani prije više od 2.000 godina, kada su i dospjele do mediteranskih zemalja.

Ljekovita svojstva

Svježa kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima.

Ukoliko se pitate da li kajsije goje, odgovor je NE, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i liječenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju. Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju sposobnost da reguliraju probavu, zatvor, uhobolju, gripu, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i rak.

Svježa kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti.

Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno djeluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju. Jačaju imunološki sistem, smanjuju nivo lošeg holesterola, preveniraju slabljenje vida, reguliraju tjelesnu težinu, jačaju kosti i održavaju balans elektrolita u organizmu.

Jačaju kosti

Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcija, fosfora, mangana, bakra i gvožda, a upravo ih kajsija sadrži u znatnoj količini. Stoga bi žene koje su ušle u menopauzu trebalo što češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcija, kako bi spriječile osteoporozu.

Avaz.ba