Saturday, April 20, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Čaj za nervozu smirenje i stres

Čajevi za nervozu od umirujućih biljaka pomažu u stresnim situacijama.Šolju čaja od kamilice, valerijane,lipe ili cveta karanfilića piti jednom ili dva puta dnevno.

Pre spavanja popijete šoljicu čaja od hibiskusa ili kamilice, za bolje varenje i podsticanje metabolizma odličan je zeleni i čaj od nane, za jutarnje buđenje – crni, dok se kao poslastica posle obroka preporučuju voćni čajevi zaslađeni medom.

Za sve čajeve za nervozu i stres važi pravilo da se u šoljicu prvo stave osušene biljke (ili kesica čaja), preliju vrelom vodom i obavezno poklopi da ne izvetre eterična ulja.

Umirujuća lavanda protiv nervoze

Lavanda je poznata kao odlično sredstvo za smirenje, bilo da njeno ulje ili u svežem obliku. Zbog ovog svojstva stavlja se i u jastuke, posteljinu i kupke, a par kapi ulja učiniće vašu kupku mirisnom i opuštajućom.

Čaj za nervozu od lavande
Kašičicu usitnjene biljke preliti sa 200 ml ključale vode.Poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 minuta.Čaj procediti i piti 2-3 šolje dnevno.

Osobe koje su pod nervozom, lako mogu da obole, a u kom delu tela će se to ispoljiti, zavisi od toga koji su organi osetljiviji. Najčešće je na udaru gastrointestinalni trakt, javlja se čir, grčevi, dijareja, ileitis, kolitis… Može da dođe i do poremećaja u radu štitne žlezde, povišenog krvnog pritiska, infarkta ili aritmije. Signali su i umor, bolovi i probadanje u glavi, napadi plača, depresija, anksioznost, poremećaji sna.

Ljudi ne osećaju nervozu kada imaju dovoljno vremena, iskustvi sredstava da se nose s nekom situacijom. Nasuprot tome, stres biva jači kada smatraju da ne mogu da ispune zahteve koji su pred njih postavljeni.

Stil života i ishrane imaju važnu ulogu u borbi sa stresom i nervozom. Neophodno je unositi dovoljno vitamina i minerala, voditi računa o pravilnom odnosu između rada i odmora, zdrav i dovoljno dug san. Takođe je veoma značajno imati prijatelja sa kojim možete da podelite narasle probleme.

Preporučuje se i negovanje dugogodišnjih hobija i aktivnosti koje čoveka vesele, kvalitetna organizacija vremena i obveza. Fizička aktivnost i tehnike relaksacije mogu da smanje stres i nervozu. Aerobne vežbe poput hodanja, trčanja, plivanja ili vožnje biciklom, podižu i nivo određenih supstanci u mozgu koje poboljšavaju raspoloženje i čine nas zadovoljnijima. Smeh i plač predstavljaju prirodne načine nošenja sa stresom i nervozom i otpuštanja napetosti.

Izvor: cajeviza.net