Tuesday, April 23, 2024
VIRALNO

Isusov trn biljka – Euphorbia milii – uzgoj i održavanje

Isusov trn biljka (Hristov trn)

Da li ste čuli za prelepu ukrasnu biljku koja je poznata kao Isusov trn?

Euphorbia milii ( kruna od trnja, Hristova biljka, Hristov trn) je vrsta biljke cvetnice u porodici mlečika (Euphorbiaciae), poreklom sa Madagaskara. Sumnja se da je ova biljna vrsta uvedena na Bliski istok u drevnim vremenima, a legenda je povezuje sa krunom od trnja koju nosi Hrist. Biljka je takođe pronađena u Kerali, Indija. Postoji priča koja navodi da je bilo Jevreja koji su živeli u Kerali i oni su doneli Isusov trn biljku od Izraela do Indije.

Latinsko ime ‘’milli’’ ove biljke je dato po baronu Milius, guverneru ostrva Burbona, koji je doneo Isusov trn u Francusku 1821. godine.

Zašto Hristov trn ili kruna od trnja? Ovo asocira na legendu koja kaže da je kruna od trnja koju je nosio Isus Hrist u vreme svog raspeća napravljena upravo od stabljika ove biljke.

Isusov trn biljka je sočan penjajući žbun, koji raste do 1,8 m visok, sa gusto trnovitim stabljikama. Ravne, tanke bodlje, duge do 3 cm, pomoći će penjanje ove biljke preko drugih biljaka. Listovi se nalaze uglavnom na novim izdancima, svetlo zelene su boje, dužine su do 3,5 cm i 1,5 cm široki. Cvetovi su mali, sastavljeni od par uočljivih brakteja nalik na latice, promenljivo crvene, roze ili bele boje, do 12 mm široki. Biljni sok je umereno otrovan i izaziva iritaciju u kontaktu sa kožom ili očima. Ako se proguta, izaziva ozbiljne bolove u stomaku, iritaciju grla i usta i povraćanje. Otrov sadrži 5-deoksiingenol.

Biljka Hristov trn cveta tokom cele godine, ali najčešće od ranog proleća do kasnog leta. Cvetovi ove biljke su zapravo brakteje, koje su u svom izvornom obliku crvene boje, a odgajanjem su dobijeni i cvetovi roze, žute i bele boje.

Uzgoj

Svetlost: biljka zahteva puno svetla tokom čitavog dana

Voda (zalivanje): između dva zalivanja površina zemlje treba da se isuši za 2 cm. Izbegavati da voda dođe u kontakt sa listovima i stabljikama, jer onda oni trule.

Temperatura: ova biljka najbolje uspeva na temperaturama od 16-24 stepena, sa zimskim odmaranjem na 10-13 stepeni.

Zemljište: propusno, suvo, peskovito zemljište, koja ne zadržava vodu. Poželjno je koristiti zemljište za kaktuse.

Prihrana (đubrenje): redovno đubrenje, jednom u dve nedelje, sa 1/2 preporučene doze.

Razmnožavanje: potrebno je uzeti tri reznice od 7-8 cm sa matične biljke, potopite ih na kratko u mlaku vodu, kako bi se zaustavio protok biljnih sokova i ostavite da se osuše na vazduhu tokom 24 časa. Zatim posadite reznice zajedno u propusan supstrat. Reznice treba da se razviju za oko 6 sedmica.

Održavanje

Isusov trn biljka je vrlo otporna i prilično se lako gaji. Pažljiva nega i održavanje ove sobne ukrasne biljke mogu je učiniti veoma lepo razgranatom i ona će biti nezaobilazan detalj u vašem domu.

Hristov trn biljka najbolje uspeva na temperaturama od 16-24 stepeni, a zimi toleriše od 10 do 13 C. Zahteva puno svetlosti, sunčano i toplo mesto tokom čitave godine. Leti je slobodno možete držati napolju na sunčanoj strani, ali da je ipak dobro zaklonjena od kiše.

Kada dođu hladniji dani, na jesen, biljka se unosi u kuću. Preko zime može da bude i u prostoriji sa centralnim grejanjem.

Isusov trn se tokom čitave godine zaliva malo i retko, jer je biljka u principu osetljiva na preteranu vlažnost. Između dva zalivanja, površina zemlje treba da se isuši za 2 cm, a prilikom zalivanja treba izbegavati da voda dođe u kontakt sa listovima i stabljikama – jer će oni istruliti u tom slučaju.

Na svake dve nedelje, od marta do avgusta, biljku treba đubriti đubrivom za kaktuse, i to samo polovinom preporučene doze.

Rezanjem biljke se kontroliše rast i grananje biljke.

Isusov trn biljka se presađuje jednom u par godina za vreme zimskog mirovanja, ali ne u preveliku saksiju, već u saksiju odgovarajuće veličine.

Kod presađivanja i uzimanja reznica biljke treba obavezno koristiti rukavice, jer se beli sok koji izlazi iz ove biljke otrovan.

Može se desiti da listovi biljke počnu naglo da opadaju, a ako se to desi u toku zime – verovatno je biljci jednostavno hladno. Opadanje listova može biti izazvano i čestim menjanjem položaja i preteranim zalivanjem biljke. Tada zalivanje treba svesti na minimum oko mesec dana, nakon čega se pojavljuju novi listovi.

izvor:cajeviza.net