Thursday, March 28, 2024
UncategorizedVIRALNO

Cveće ciklama uzgoj u bašti i saksiji

Ciklama (lat. Cyclamen) je veoma cenjeno sobno i baštensko cveće, pogodno za uzgoj u vašem vrtu, ali i u saksiji.

Ciklama je zapravo rod koji uključuje 23 vrste višegodišnjih cvetnica, iz porodice Primulaceae.Vrste su poreklom iz Evrope i Mediterana, na istoku do Irana, sa jednom vrstom u Somaliji. Cveće ciklama raste iz krtola i vrednuje se zbog cvog prelepog cveta, kao ukrasna biljka.

Ciklama je višegodišnja cvetnica, sa prelepim ciklama-ljubičastim cvetovima, ima dugu stabljiku, a listovi su zeleni, kožasti i oblika srca, dok su na naličju crvenkastih ili plavih nijansi.

Pri kraju cvetanja, biljka ciklama se spušta do tla, kako bi cvetna ljuska sazrevala u zemljištu.

Ciklama ima plod okruglog oblika – kapsulu sačinjenu od 5 komorica veličine 1-2 cm. Seme unutar ploda je lepljivo, veličine svega 2 mm. Cveta od maja do oktobra.

Za uzgoj izaberite patuljaste vrste, visine do 15 cm ili čak one malo više, i do 30 cm.

Ciklama uzgoj

Pravilan uzgoj i briga o ciklami su od suštinskog značaja ako želite da zadržite vašu biljku u trajanju od godine za godinom. Njihovo živo cveće i zanimljivi listovi čine ovu biljku popularnom sobnom biljkom i mnogi vlasnici se pitaju “Kako brinuti o ciklami?”. Hajde da pogledamo kako da se brinete o ciklami tokom i posle cvetanja.

Ciklamu možete uzgajati na otvorenom – u bašti, vrtu – ali i u saksiji kao sobno cveće.

Uzgoj ciklame treba da počne na pravoj temperaturi i pravom zemljištu. Dolaze u obzir peskovita do glinovita zemljišta, uz dodatak komposta ili humusa. U prirodi, ciklama raste u hladnim, vlažnim sredinama. Ako je temperatura u vašoj kući preko 20 C u toku dana i 10 C noću, vaša ciklama će početi polako da umire. Temperature koje su previsoke će dovesti do toga da biljka počne da žuti, a cvetovi će brzo nestati.

Ciklame koje se prodaju kao kućne biljke su tropske i ne mogu tolerisati temperature ispod 4 C. Postoje i neke vrste ciklama koje se prodaju za uzroj u bašti, na otvorenom, i one su nešto otpornije.

Ciklama gajenje u saksiji

Ciklama cveta zimi i veoma je osetljiva. Ako je držite u saksiji, kao sobnu biljku, stavite pored prozora na severnu stranu. Ciklama kao sobno cveće zahteva hladnije prostorije.

Idealna temperatura za gajenje ciklame u kući je 10-16 stepeni.

Ciklama – gajenje u saksiji:

Kompost u saksiji treba da je uvek vlažan, a poželjno je uranjati saksiju u vodu. Vazduh u sobi treba da je svež i vlažan, stoga koristite raspršivač za vazduh, ali ne direktno na biljku. Saksiju sa ciklamom treba da držite u podmetaču na vlažnim kamenčićima.

Nakon cvetanja biljke, redukujte zalivanje i prekinite prihranjivanje. Isti uslovi važe i za uzgoj ciklame u saksiji van kuće/stana (npr. ako je gajite na terasi).

Ciklama održavanje

Održavanje ciklame je veoma bitno za pravilan uzgoj i cvetanje biljke. Pored odgovarajućeg zalivanja (ali ni preteranog ni premalog – objasnićemo u delu – zalivanje ciklame), sledeći deo nege ciklame je đubrenje. Samo je đubrite na svakih jedan do dva meseca sa đubrivom rastvorljivim u vodi na pola jačine. Kada ciklama dobije previše đubriva, to može uticati na njenu sposobnost da cveta.

cajeviza.net