Thursday, April 18, 2024
ZDRAVLJE

Svi koristimo beli luk, a nismo ni svesni šta čini našem srcu

Svi koristimo beli luk, a nismo ni svesni šta čini našem srcu!

Svetska zdravstvana organizacija je objavila da je beli luk, kao dodatak ishrani, odličan lek za borbu protiv hiperlipidemije i ateroskleroze.

Konačno se neko setio da dokaže sve ono o čemu slušamo otkad znamo za sebe – beli luk je izvor zdravlja.

Kao dodatak ishrani, preporučuje se pacijentima koji pate od viška masnoće u krvi, vaskularnih problema, povišenog krvnog pritiska…

Metju Badof je vođa istraživanja, kojim su doneti novi dokazi o prednostima ovog suplementa u lečenju srčanih bolesti.

Naučnici su pratili stanje 55 ispitanika starosti od 40 do 75 godina, koji pate od povišenog krvnog pritiska, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti. Koronarnom angiografijom je izmerena količina masnoća i kalcijuma u njihovim arterijama.

Istraživanje je trajalo godinu dana.

Jednoj grupi pacijenata je davan placebo. Ostalima 2,4mg odstajalog ekstrata belog luka – njima se pritisak u arterijama smanjio za 80 odsto.

Otkriveno je i antibakterijsko dejstvo ovog lekovitog sastojka na gastroenteritis, kao i u terapiji pri lečenju kandide albikanis.

A, time što sprečava stvaranje visokog krvnog pritiska u arterijama, usporava razvoj kardiovaskularnih bolesti. Odličan je čuvar srca.

Beli luk ne mora biti samo lek, već i odlična preventiva. Zato ne čekajte da bude kasno, već ga dodajte ishrani odmah, pise Blic.