Thursday, March 28, 2024
ZDRAVLJE

Ova biljka sprečava dijabetes i idealna je za mršavljenje i dobru probavu

Nekoliko ljudi je čulo za moćno povrće po imenu čičoka. Ova biljka koja nalikuje krompiru je postala pravi kulinarski hit tokom proteklih nekoliko godina, a razlog za to su njena lekovita svojstva.

Latinski naziv ove biljke je Helianthus tuberosus. Poznata je takođe i kao jerusalimska artičoka ili divlji krompir. U Kini se ona naziva jang džijang i u tradicionalnoj medicini koren i lišće ove biljke se koriste kao lek. Lekovita je kada se koristi kao hrana a upotrebljava se i u farmaceutskoj industriji.

Ovo neobično povrće takođe imanisku kalorijsku vrednost. Na 100 grama čičoka sadrži sao 73 kalorije, što je čini idealnom namirnicom za borbu protiv suvišnih kilograma. Ona takođe predstavlja odličan izbor za osobe koje pate od poremećaja crevne flore jer je bogata vlaknima koja pospešuju rad crevne flore i regulišu probavu.

Čičoka je bogata vitaminima i mineralima.

Sadrži dosta kalijuma koji je bitan za kontrolisanje krvnog pritiska, regularno funkcionisanje mišića i srca, reguliše vodu u telu i prenošenje nervnih impulsa i fosfor koji je bitan za zdravlje zuba i kostiju. Samo pola šolje svežih čiičoka zadovoljava 20% dnevnih potreba za kalijumom.

Za razliku od krompira, čičoka ne sadrži skrob. Bogata je inulinom koji ne dovodi do povećanog nivoa šećera i insulina u krvi, te rpedstavlja odličnu hranu za dijabetičare.

Uporedo sa tim, ona sadrži i kalcijum, magnezijum, gvožđe, kompleks B vitamina, vitamine C i D i provitamin A, a takođe je i odličan izvor amino kiselina.

Čičoke se mogu konzumirati kuvane, pečene ili sirove, iako je najbolje kada su sirove, tanko narendane u salati sa mešanim povrćem. Takođe se može koristiti kao zamena za drugo povrće, poput kuvanog ili pečenog krompira.

KAKO koristiti čičoke?

Iako se mogu konzumirati sirove, čičoke se mogu servirati na stolu u vidu supe ili salate.

SUPA od čičoke

Potrebno je:

4 krtole čičoke

2 šargarepe

Koren peršuna sa lišćem

150g kuvanog krompira

Kašika bezglutenskog brašna

3 kašike maslinovog ulja

So

Priprema:

Iseckajte šargarepu i peršun na kockice, ispecite ih na maslinovom ulju i dodajte brašno i litar slane vode kada povrće potamni. U međuvremenu oljuštite čičoke, isecite ih na kockice i dodajte drugom povrću.

Kada čičoke omekšaju, dodajte krompir iseckan na kockice, promešajte i ukrasite iseckanim lišćem peršuna.

Salata od čičoke

Potrebno je:

Pola kilograma jabuka

Pola kilograma čičoka

Sok jedne narandže

Maslinovo ulje

Priprema:

Oljuštite jabuke i čičoke i zatim ih izrendajte. Prelijte sokom od narandže i dodajte kašiku maslinovog ulja. Sve dobro promešajte.

izvor: cajeviza.net