Thursday, March 28, 2024
ZDRAVLJE

Ljekovita svojstva najzdravije biljke na svijetu: Aronija

Aronija je od skoro veoma popularna biljka koja se satoji iz bobica koje su pune fito-hranljivim materijama i vitaminima. Bobice su apsolutni eliksir zdravlja zbog čega se ova biljka smatra kao jedan od najboljih prirodnih lekova. Često ćete čuti kako za aroniju kažu da je najzdravija biljka na svetu i najbolji prirodni lek, u ovoj izjavi skoro da nema preterivanja.

Aronija je veoma lekovita, i bobice ovog voća maožete koristiti na više načina. Suve bobice se obično upotrebljavaju za čajeve ili kao dodatak ishrani. Zatim, sveže bobice se obično koriste za pravljenje soka, džema i slatkog. Isto tako, ove bobice možete koristiti za doručak, tako što ćete ih pomešati sa žitaricama i povoljno uticati na celokupno zdravlje organizma.

Aronija kao lek

Aronija je poznati snažni antioksidans što je možda i njeno najjače lekovito dejstvo. Poznata su njena lekovita dejstva kada su u pitanju maligna oboljenja jer zaustavlja oslobađanje štetnih radikala, kao i činjenica da njenim redovnim korišćenjem usporavate starenje. Lekovita svojstva aronije su zaista brojna, ona kožu štiti od štetnih uticaja i ima ogroman sprektar lekovitih svojstava zbog čega se ona može upotrebljavati za razne tegobe poput dijabetesa, problema sa probavom i raznim prehladama.

Lekovitost aronije se ogleda i u njenoj sposobnosti da isčisti telo od lošeg holesterola kao i da redukuje šećer. Pomoću ove biljke zdravo ćete mršaviti i svakako ćete ujedno uspeti da regulišete i šećer. Teško je nabrojati baš sva lekovita svojstva aronije jer ih zaista ima mnogo.

Kako se koristi – upotreba

Aroniju možete upotrebljavati u različitim oblicima, postoje bobice u sušenom i u svežem obliku. Zbog njihove lekovitosti, bobice aronije se sad koriste i u pekarskim proizvodima i isto tako se dodaju i jogurtu. Takođe, bobice aronije se dosta upotrebljavaju i u dijetama zbog vlakana koje utiču na mršavljenje i pražnjenje creva, tako da se za aroniju može reći da se koristi u svim oblicima. Takođe, postoje i vina i slatko od aronije što samo znači da ona ima baš široku primenljivost.

Biljka aronija u mnogome izgledom podseća na borovnicu zbog čega je često nazivaju sibirskom borovnicom. Ova biljka potiče iz Severne amerike, odakle je prebačena u Evropu. Jestivo kod ove biljke su plodovi koji imaju malo oporiji ukus od plodova borovnice. Aronija može da poraste i do dva metra visine i raste u obliku grma. S obzirom na to da nije zahtevna za gajenje, ova biljka se obično ne prska pesticidima što znači da je njeno uzgajanje apsolutno organsko. Plodovi ove biljke se obično beru u septembru a nakon sazrevanja plodovi mogu da ostanu na stablu i do dva meseca.

Sibirska aronija

Sibirska aronija kao što joj i sam naziv kaže raste u Sibiru zbog čega se često kaže da je ova biljka otporna na sve uslove. Ona raste u Sibiru i na čak -47 stepeni što znači da joj sneg i mraz ne mogu ništa. Mnogi stanovici sibirskih predela su koristili ovu vrstu aronije za koju kažu da je prava vitaminska bomba. Sibirsku aroniju možete nabaviti i kod nas, samo obratite pažnju kada je kupujete, najbolje je da je kupite u prodavnicama zdrave hrane.

Vino od aronije

Vino od aronije slično se pravi kao i sok od aronije, sve što vam je potrebno je 1,35 kg aronije i ovde vam je uz šećer i limunsku kiselinu potrebno i 230 grama crnog grožđa, ipak pravite vino o d aronije. Ovome treba dodati i malo kvasca i kašičicu vinobrana. Sve to treba zaliti sa 3,8 litara vode i dodati oko 5 grama vinskog kvasca i pustiti da krene process vrenja.

Aronija kao lek za dijabetes

Baš zato što u svom sastavu ne sadrži šećer, smatra se da aronija odlično utiče pozitivno a dijabetes, jer njenim unosom čak dolazi do smanjenja nivoa šećera u krvi. Ona čak u velikoj meri smanjuje nivo glukoze u krvi zbog čega ne čudi to što mnogi lekari dijabetičarima ptreporučuju ispijanje soka od aronije.

Aronija kao lek protiv raka

Pomenuli smo da u aroniji ima pre svega dosta flavonoida koji su ključni kada je u pitanju borba sa rakom. Ovi flavonoidi zaslužni su za prečišćavanje ćelija i za ubijanje malignih čelija takođe. Nemojte se lečiti isključivo aronijom, ona je samo jedan od činioca koji će pozitivno uticati na vašu terapiju tokom borbe sa rakom.

Aronija za bolju krvnu sliku

Aronija je odlična da se pije kada ste malokrvni, jer ona na krvnu sliku utiče slićno kao i borovnica, gvožđe iz aronije vam svakako pomaže. Takođe, aronija reguliše krvni pritisak takođe i automatski smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Preporučuje se da se svako jutro i uveče pred spavanje popije čašica (ona za rakiju) aronije. Sok možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane a na krvnu sliku ovaj sok ima sličan uticaj kao i kupinovo vino, koje čak i lekari preporučuju za anemičnost.

Aronija za mršavljene

Kada je u pitanju mršavljenje, aronija je odlična i to pogotovu kada je u pitanju skidanje sala sa stomaka, koje mnoge najviše muči. Aronija je deo mnogih dijeta a načini kako se mršavi uz ovu biljku mogu biti različiti. Pa tako, aroniju možete jesti za doručak ili čak dva do tri puta piti čaj od aronije koji takođe utiče na mršavljenje, odluka je na vama.

izvor:cajeviza.net