Kućna sreća (Helxine soleirolii) – biljka koja donosi sreću i radost u svaki dom

Kućna sreća (latinski naziv- Helxine soleirolii) je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se uzgaja. Ova biljka potiče protok pozitivne energije i može poslužiti kao poklon s kojim nosimo glavnu poruku- osreću i radost osobi kojoj je darujemo.

Kućna sreća raste u vidu malog grma. Potiče sa ostrva Sardinija i nije zahtjevna za održavanje. Ova biljka zahtijeva sunčevu svjetlost kako bi napredovala.

Kućna sreća ne zahtijeva presađivanje, jer je riječ o biljci kojoj ne treba mnogo prostora. Dostiže visinu od oko 18cm.

Prednost uzgajanja Kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvijećem.

Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cvijeta, tako što će Kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

Ova biljka će naročito dekorativno izgledati kada je kombinujete sa cvjetnicama.

Ovu biljku neki uzgajaju kao travu, upravo zbog prelijepih listića. Naime, po podlozi formira lijepi zeleni pokrivač.

Trebalo bi pomenuti još jednu biljku koja je poznata također pod imenom Kućna sreća, latinski naziv: (Nertera Granadensis). Zovu je još i koralna mahovina.

Ova biljka formira lijep zeleni tepih po kome su posute oranž bobice, svježe i preko zime, a posebno je lijepa i kada cvijeta – u proljeće ili početkom ljeta, žutim ili bijelim sitnim cvjetovima.

U bašti se ipak uzgaja kao jednogodišnja biljka.

novi.ba