Thursday, March 28, 2024
TOP VESTVIRALNO

Krasula – Vjeruje se da ova biljka privlači novac i dobru energiju

Ovu biljku u azijskim zemljama drže u kancelarijama i kućama – po feng šui filozofiji ona privlači novac i blagostanje.

Feng šui stručnjaci objašnjavaju da skoro svaka lijepa, zelena biljka može biti biljka novca jer suština je u dobroj energiji koju ona proizvodi. Međutim, jedna od najpoznatijih biljaka koje po verovanju donose novac je krasula (Crassula).

Po nekim vjerovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje donose više novca, tačnije, privlače energiju bogatstva i blagostanja.

Vjeruje se da prisustvo biljke novca u prostoriji pozitivno utječe na posao. Zato su odličan izbor za kancelarije, a u nekim azijskim zemljama se čak prenosi sa koljena na koljeno.

Krasula je biljka kojoj pogoduje svijetlo mjesto, ako nema dovoljno svjetla listovi će biti blijedi, a biljka će se izdužiti. No nemojte dozvoliti da je prži sunce preko stakla. Tokom doba rasta umjereno je zalijevajte, a zimi veoma malo tek svakih desetak dana. Presađujte ih svake druge godine.

Ako je biljka od proljeća do kasne jeseni vani sunce joj neće škoditi, a možete je i ukopati u zemlju zajedno s loncem. Na jesen kad počnu hladne noći ispod 10 stepeni potrebno je unijeti u kuću no ne odgovara joj prezimljavanje u jako zagrijanom prostoru jer tada ne mogu ostvariti pravo doba mirovanja, a često dolazi do opadanja listova.

radiosarajevo.ba