Thursday, March 28, 2024
VIRALNO

Ukrasni kupus -(Brassica oleracea) – idealna biljka za baštu tokom hladnih zimskih meseci

Kada dolazi jesen, biljke se u baštama suše i venu. Nažalost, malo je biljaka koje mogu da podnesu jaku hladnoću….ali, ukrasni kupus je biljka koja će nas baš u tim hladnim danima obradovati i ulepšati naše bašte jarkim bojama.

Ukrasni kupus je poreklom iz Evrope i Azije i pripada porodici Brasicaceae.

Ukrasni kupus je prepoznatljiv po sivo-zelenom lišću, dok su listovi koji izbijaju iz sredine biljke obojeni u tonove roze, ljubičaste, crvenkaste, bele ili bež boje. Listovi mogu biti kovrdžavi, talasasti ili izreckani. Ne formira čvrstu glavicu kao običan kupus. Svoje jarke boje dobija tek kada temperatura padne ispod 10C.

Voli sunčane položaje, vlažno i dobro drenirano tlo.

Ima vsta koje su niske 15-30cm i onih koje mogu da narastu do 1m. One su pogodne za rezanje i stavljanje u vazu, kao i za aranžmane.

Seme se seje u maju, junu direktno u baštu ili saksije. Semenkama je potrebna svetlost da bi klijale, pa ih treba samo blago utisnuti u zemlju, ne prekrivajući ih. Najbolje je da se seje u polusenci jer mladim biljčicama leti ne prija direktno sunce, pa ih onda na jesen, presaditi na sunčano mesto, gde je planirano da budu preko zime.

U proleće se razvija cvetna grana sa žutim cvetićima.

bastovanstvo.rs