Thursday, April 18, 2024
VIRALNOZDRAVLJE

Divlja ruža – simbol lepote, ljubavi, mladosti, zdravlja i svega što je uzvišeno i lepo

Divlja ruža je široko rasprostranjena. Priča se da su je krstaši doneli iz Damaska. Verovatno je najopevaniji cvet, cvet ljubavi s kojim se identifikuje lepota devojke.

Ruža je simbol lepote, ljubavi, mladosti, zdravlja i svega što je uzvišeno i lepo. Ona je kraljica cveća i važna biljka u svakoj bašti, Danas postoji bezbroj recepata u kojima se koriste ruže, ružin sirup, ružino sirce, slatko od ruža, ružina vodica ili ratluk, žele i sulc, kandirane latice, kupke, etarsko ulje itd. Posebno je važan plod divlje ruže, šipurak ili šipak.

Divlja ruža – Rosa canina L. je žbun, povijenih ili uspravnih grana sa jakim bodljama. Listovi su
neparno perasti sa 5 do 7 testerasto nazubljenih listića. Cvetovi su u cvastima, redje pojedinačno, bledo ružičaste boje. Plod, šipak, zbirna orašica, 12 cm duga, široko ovalan, crven. Cveta u maju.

Plod se bere krajem leta, kad je šipak sjajno crven, pre nego što potpuno sazri. Odsecaju se vrh i baza ploda, pa se suši brzo, na suncu ili u sušarama za voće.

Divlja ruža je široko rasprostranjena, ima je svuda. Priča se da su je krstaši doneli iz Damaska. Ona je verovatno i najopevaniji cvet.

Sastav

Ruža ima tanine, voćne kiseline, pektine, šećere, vitamin C, karotin, u semenu masno ulje. Deluje kao tonik, kao vitaminska droga, blagi diuretik, čaj za uživanje, antiseptik.

Dejstvo

Koristi se i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Dečiji proliv leči se čajem od šipurka. Nazeb i reumatizam, takodje, a dobar je i za znojenje. Leči ispucale usne, čisti usnu duplju.

Moćni čaj

Zdrobljeni šipurak treba prokuvati 5 do 10 minuta, pa tek posle stajanja procediti (uvek spremiti svež napitak).
Može da se izmeša sa drugim suvim, divljim ili gajenim plodovima, pa se voćni čajevi i kompot kuvaju i zimi. Od svežeg zrelog ploda pravi se ukusni i kvalitetni sok i pekmez.

Ružino sirće

U grnčarski sud staviti do vrha posude ružine latice. Može bilo koja vrsta, ili mešane. Sipajte preko latica 1/2 litre vinskog sirćeta. Poklopite i ostavite 2 nedelje na sunčanom mestu. Procedite.
Koristite kod pripreme sosova.

cajeviza.net