Thursday, March 28, 2024
KUJNAPosnoTOP VESTI

Domaći hleb sa hrskavom koricom – Jako jednostavan (Easy Homemade bread)

izvor:Uradi Sama- Ideje za kreativce

Ovo je domaći hleb koji će vas očarati ukusom a jako se jednostavno pravi. Korica je hrskava kada se ispeče a sredina meka. Ostaje dugo svež kao i većina domaćih hlebova. Neće vam oduzeti puno vremena, uživaćete kada vam kuhinja zamiriše na sveže pečeni domaći hleb i oduševićete se kada ga ispečete. Hleb je ukusan i jako lep.

SASTOJCI:

800 gr brašna tip 500

20 gr svežeg kvasca (to je pola kockice) ili jedna kesica svežeg kvasca od 7 gr

1 kašičica šećera

500 ml tvruće vode

1 puna supena kašika soli

Umesite testo varjačom, prekrijte najlon kesom pa ostavite na toplom mestu oko sat vremena da testo naraste.
Kada je testo naraslo pospite radnu površinu sa malo brašna pa blago premesite testo. Savijajte testo kao u videu. Preklopite ga krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.
Za to vreme vi možete uključiti rernu na 250 C i ubaciti posudu za pečenje koja ima poklopac. Može biti zemljana ili metalna šerpa (vodite računa samo da nema plastike na njoj). Ukoliko ubacujete zemljanu posudu onda je ubacite u hladnu rernu pa tek onda uključite na 250 C kako ne bi posuda pukla već se ravnomerno zagrevala.
Nakon 15 minuta izvadite vruću posudu i ubacite testo koje je odstojalo i koje ste posuli sa malo brašna. Nožem izrežite po površini testa. Preklopite poklopce i ubacite u rernu pa pecite 30-35 minuta. Nakon toga izvadite hleb i skinite poklopac. Ukoliko je korica bleda, smanjite temperaturu rerne na 200 C pa vratite hleb bez poklopca da se dopeče još 15-20 minuta. Najbolje bi bilo da pratite kada korica lepo porumeni. Kada je hleb pečen izvadite ga i ostavite da se ohladi. Uživajte u ukusu i ne zaboravite da zapratite kanal, ukoliko još uvek niste. Ako vam se dopao video možete ga podeliti sa svojim prijateljima ili ostaviti lajk a ja jedva čekam da pročitam i vaše komentare. Želim vam lep dan i uživajte u ovom hlebu.