Thursday, March 28, 2024
ZDRAVLJE

“Uvijek sam bacala koru od lubenice sve dok nisam otkrila ovo”

Uglavnom kada se govori o lubenici, govori se o tome koliko je to voće sočno i bogatog ukusa. Bogato je vitaminima i mineralima koji održavaju naše zdravlje.

Ono što malo njih zna je da njihova kora takođe sadrži moćna svojstva.

Da, dobro ste pročitali, bijeli, tvrd, bezukusan dio kore je mnogo efikasniji za zdravlje od samog mesa lubenice. Ovdje možete pročitati sve o tome i zasigurno više nećete tako lako bacati koru nakon što pročitate ovo.

Zapravo u zemljama na jugu Azije i SAD-u ovaj dio se ubacuje u salate. Sve je to zahvaljujući brojnim ljekovitim svojstvima tog djela lubenice.

Između ostalih stvari, kora od lubenice je bogata vitaminima A, B6 i C, kao i kalijumom, magnezijumom i cinkom. Svi ti vitamini i minerali čine da tijelo funkcioniše bolje i ima više energije.

Međutim, to nije sve jer kora takođe sadrži i likopen. To je moćni antioksidant koji vrlo efikasno štiti od brojnih bolesti. Mnogi tvrde da je čak 95% hranljive vrijednosti lubenice upravo u kori.

Ljekovita svojstva kore od lubenice

Ovaj dio lubenice je takođe bogat citrulinom, amino kiselinom ključnom za zdravlje mišića. Zahvaljujući citrulinu, možete dobiti mišićnu masu brzo i uz malo napora. Sa druge strane, vlakna prisutna u ovom djelu voća stimulišu mršavljenje.

Još jedna prednost citrulina je to što smanjuje anksioznost, što vas čini zadovoljnijim duže. Ova supstanca takođe ima svojstva diuretika, te ispira višak tečnosti iz organizma. Uporedo sa tim, konzumiranjem kore ovog voća jačamo imuni sistem.

Pošto ovaj dio kore nema ukusa, kako ga jesti? Dobra ideja je isjeckati taj dio na male komadiće i ubaciti ih u salatu. Može se takođe jesti sa tunjevinom ili ćurećim prsima. Još jedna opcija je rendanje kore i pravljenje smjese koju bi trebalo konzumirati dva puta dnevno.

Nemojte bacati najzdravije dijelove lubenice. Počnite da ih koristite i ubirete njihova dobra svojstva već danas.

Izvor: webtribune