Thursday, March 28, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Kupinovo vino za cirkulaciju, malokrvnost i bolje zdravlje – recept

Svakako je mnogima asocijacija na detinjstvo i slatko od kupina koje su pripremale sa posebnim zadovoljstvom naše bake. A pripremalo se u to doba i čuveno kupinovo vino, koje se mahom čuvalo “za ne daj Bože”, te se najčešće koristilo u slučaju loše cirkulacije ili kao pomoćno sredstvo za anemiju.

Kupinovo vino i zdravlje

Sasvim logično, kupinovo vino i zdravlje su praktično povezani neraskidivim vezama, jer ovo sredstvo pomaže jačanju imuniteta, ali je i dokazano dobro za lečenje mnogih oboljenja i stanja. Smatra se i da je jedno od boljih prirodnih sredstava za otklanjanje umora i jačanje organizma u celini.

Vino od kupina kao lek

Vino od kupina kao lek se koristi za regulaciju metabolizma, snižavanje visokog krvnog pritiska, ali i za poboljšanje cirkulacije krvi, te kao odlično prirodno sredstvo za čišćenje jetre. Smatra se da pomaže i regulaciji rada štitne žlezde, te da ima pozitivan efekat na jačanje zuba i kostiju, ali i da štiti od pojave raka.

Uz to, vino od kupina kao lek se koristi i za podsticanje apetita, ali i za bolje varenje, te za regulaciju metabolizma.

Kako se pravi kupinovo vino – recept

Ako vas zanima kako se pravi kupinovo vino, recept je zapravo vrlo jednostavan, a osnovna mera je 5 kilograma očišćenog voća i 1 kilogram kristal šećera.

Kako napraviti kupinovo vino

Najpre se voće izgnječi i izmeša sa šećerom, a potom ostavi u staklenim teglama ili flašama da stoji 60 dana i to na sunčanom mestu. Posle toga se smesa procedi i to najbolje kroz gazu i čuva na hladnom i tamnom mestu, naravno u posudama od stakla.

Kupinovo vino za anemiju – malokrvnost

Najčešće se koristi kupinovo vino za anemiju, odnosno malokrvnost. Smatra se da je izuzetno bogato gvožđem i mnogim drugim mineralima i vitaminima, a trebalo bi ga piti u kontinuitetu oko mesec dana, najviše dva meseca i to je preporuka konzumirati ga ujutru na prazan želudac, a količina bi trebalo da bude oko 100 mililitara, odnosno jedan decilitar. Ako vam ne odgovara, možete ga piti i 30 minuta pre jela.

Kupinovo vino u trudnoći

Jedno od najboljih prirodnih sredstava za lečenje malokrvnosti u trudnoći je sasvim sigurno kupinovo vino.
Ali, vrlo je važno napomenuti da se kupinovo vino u trudnoći isključivo preporučuje konzumirati uz prethodno savetovanje sa lekarom koji je zadužen za praćenje stanja trudnice i koji će najbolje moći da vam da predlog za doziranje i dužinu primene.

Kupinovo vino za decu

U principu, kupinovo vino za decu je takođe preporučljivo, ali tek za one mališane za koje se sa sigurnošću utvrdi da nisu razvili alergiju na bobičasto voće. Zato je preporuka posavetovati se sa stručnom osobom i o doziranju i o načinu primene kupinovog vina kod dece.

Kupinovo vino za bolju cirkulaciju

Ako pijete kupinovo vino za bolju cirkulaciju, takođe je preporuka da se pije u količini od jednog decilitra i to svako jutro, pre nego što bilo šta stavite u usta.

Smatra se da ne postoji bolji prirodni lek za poboljšanje cirkulacije krvi u organizmu od kupinovog vina.

Upotreba sa medom

Iako samo kupinovo vino ima izuzetno pozitivne efekte na zdravstveno stanje, upotreba sa medom još više pojačava njegovo lekovito dejstvo, tako da se posebno za lečenje anemije i poboljšanje cirkulacije preporučuje i upotreba sa medom.

Doziranje

Doziranje kupinovog vina u principu zavisi od mnogo faktora, kako od starosti osobe, tako i od stanja njenog organizma. U svakom slučaju je preporuka da se počne sa manjim dozama, pa da se postepeno povećavaju kako biste procenili da li i kakav uticaj ima kupinovo vino na vaš organizam.

cajeviza.net