Thursday, April 18, 2024
VIRALNO

Goruća ljubav, večna ljubav (Ageratum houstonianum)

Chandni b

Ageratum houstonianum Mill.- goruća ljubav Fam. Asteraceae eng. Flossflower

Poreklo Ime roda Ageratum potiče od grčke reči agerato što ima značenje- koji ne stari, večno mlad. Ovaj naziv dobio je zbog velike dužine trajanja cveta. Na našim prostorima je poznat pod nazivom večna ljubav. Poreklom je iz Centralne Amerike i delova Meksika. Ova cvetna vrsta je prenesena u Evropu početkom XIX veka.

  

Morfologija

Vrsta je gusto razgranatog kompaktnog habitusa, visine od 20-100 cm. Po obliku koren je osovinski. Stablo je uspravno, granato od osnove i dlakavo sa veoma kratkim internodijama. Listovi su naizmeničnog rasporeda, trouglasti i pri osnovi srcoliki i maljavi. Po obodu, listovi su tupo nazubljeni. Pojedinačni cvetovi su sitni, usko cevasti i skupljeni u glavice, koje su u gustim gronjastim cvastima prečnika od 2-3 cm. Karakteristika večne ljubavi je veliki broj drški cvasti (12-16) sa cvetovima bele, roza, svetloplave, marinsko plave ili ljubičaste boje .

Proizvodnja rasada

Proizvodnja goruće ljubavi vegetativnim putem zahteva da se matične biljke u jesen unesu u zaštićeni prostor, podele, zasade u odgovarajuće posude i orežu. Pri porastu izbojaka početkom februara, počinje se sa ožiljavanjem. Koristi se specijalizovani supstrat i fitohormon za što bolji procenat ožiljenih reznica. Rasad proizveden vegetativnim metodama, ožiljavanjem reznicama, ima prednost, jer cveta znatno ranije od rasada proizvedenog semenom. Preporučuje se za proizvodnju rezanog cveta. Razmnožavanje semenom je do skoro bilo primaran način proizvodnje. Setva semena se obavlja tokom februara u stakleniku. Potrebni period uzgoja od momenta setve je 8-10 nedelja u zavisnosti od sorte.

Uslovi uspevanja

Za optimalan rast goruće ljubavi potrebno je birati polusenovite i sunčane položaje. Posađene biljke zahtevaju redovnu i optimalnu ishranu i lako zemljište. Jaki vetrovi štete biljkama. Potrebno je umereno navodnjavanje, sa izbegavanjem suvišnog vlaženja supstrata. Svakih 10 dana biljke treba prihraniti tečnim đubrivom. Orezivanje se preporučuje jer se biljke dobro obnavljaju i daju velik broj izbojaka. Orezani vrhovi se mogu iskoristiti kao reznice.

Upotreba

Za sadnju na otvorenom pogodne su niske sorte koje su naročito primenljive za izradu cvetnih površina geometrijskih oblika. Za rezan cvet u buketima i cvetnim aranžmanima koriste se visoke sorte. Trajnost rezanog cveta goruće ljubavi je izuzetna, pa se u aranžmanima održava do deset dana. Interesantno je to da goruća ljubav proizvodi jedinjenje nalik metoprenu koje odbija insekte.

izvor: Cvećarstvo-1