Wednesday, April 24, 2024
KUJNATOP VESTI

Džem od malina

Sastojci:

4 kg malina, svežih ili odledjenih

1 kg šećera

2 pakovanja vanil šećera ili 1/2 štapića vanile

Priprema:

Od ove mere dobićete tačno 8 teglica od 350 g džema. Ili oko 3,5-4 standardne tegle od 750 g.

Dobra strana ovog džema je što je podjednako ukusan bilo da se pravi od svežih ili od malina iz zamrzivača. Maline možete oprati pod slabim mlazom vode vodeći računa da se ne raspadnu. Zatim ih rasporediti po čistom stolnjaku da se dobro ocede i osuše. Pravo da vam kažem, ja maline u životu prala nisam. Ne samo za džem već za bilo šta. To je valjda zato što znam odakle su, kako su gajene i ko ih je brao, a vi po želji!

Tegle i odgovarajuće poklopce oprati, osušiti i sterilisati u rerni zagrejanoj na 75-100C oko jedan sat.

Nakon pranja i sušenja maline sipajte u šerpu za džem, ajvar i slatko i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok tečnost otprilike upola ne uvri. Zatim dodajte šećer. Meni je 250 g šećera sasvim dovoljno na 1 kg voća, maline su same po sebi izuzetno slatke, ali to opet zavisi od vaše sklonosti ka slatkom. U svakom slučaju, mislim da ne bi ste trebali da stavljate manje od ove količine a više uvek možete da dodate. Dodajte vanil šećer ili pola šipke vanile (nju izvadite na kraju kuvanja). Kuvajte još jedno 45 min na tihoj vatri, koliko da džem lagano vri, ali sada uz stalno mešanje. Odvojte kašičicu džema na tanjirić, kad se ohladi treba da ima gustinu kao i svaki džem, kad tacnu uspravite treba tek lagano na klizi.

Vreo džem zatim sipajte u vrele, sterilisane tegle. Tegle dobro zatvoriti poklopcima i uviti ih u ćebence te ostaviti da se lagano hlade. A možete ih vratiti u isključenu rernu i ostaviti ih da se tu ohlade.

Hladan džem spakovati na hladno i tamno mesto. Bez problema može da stoji i 2-3 godine, mada nema šanse da dočeka toliko! Otvorenu teglu čuvati u frižideru.

Izvor: coolinarka.com