Saturday, April 20, 2024
TOP VESTIZDRAVLJE

Lekovita biljka podbel – čaj, upotreba i priprema

Podbel, biljka koja se nalazi i na našim prostorima, koristi se, pre svega, kao moćno sredstvo protiv kašlja. Latinsko ime ove biljke je Tussilago (na latinskom, tusik znači kašalj) što govori u prilog njenom dejstvu.

Biljka podbel je karakteristična po sovjim žutim cvetovima, a izgledom podseća na maslačak. U našim krajevima, nalazi se svuda – najviše na pašnjacima i livadama, ali se često može naći i pored pruga i puteva. Ipak, preporučuje se berba kvalitetnih listova i cvetova sa pašnjaka – ulični podbel je bogat ugljen dioksidu i ne doprinosi poboljšanju zdravlja.

Kada se koristi u medicinske svrhe, beru se kvalitetni listovi i cvetovi od kojih se pripremaju preparati, najviše u vidu čaja. Pored uloge u smanjenju kašlja, podbel je idealan za sve bolesnike koji pate od bolesti pluća , astmatičare kao i kod osoba sa bronhitisom, akutnim ili hroničnim.

Lekovita svojstva podbela leže u njenom kvalitetnom sastavu: flavonoidi, fenoli, vitamin C.

Podbel je bogat gvožđem, te se preporučuje i osobama koje pate od anemije.

Kalijum, natrijum i sumpor su važni mikroelementi, a upravo je biljka podbel njihov veliki izvor.

Usled prisustva vitaminima A i B, podbel se preporučuje i osobama koje žele na prirodni put da izoštre vid i reše se glavobolja.

Podbel je idealan za sve respiratorne tegobe jer je pun sluzi koja oblaže površine disajnih puteva i time olakšavaju tegobe, posebno ukoliko se radi o velikom kašlju ili upornom kašlju čiji intenzitet smanjuje i olakšava normalno obavljanje svih dnevnih aktivnosti.

U poslednje vreme, dosta se govori o ulozi podbela kod tegoba noćnog kašlja i nemogućnosti disanja – šolja čaja od podbela poboljšaće kvalitet sna i omogućiti spavanje bez propratnog kašlja.

Takođe, bitno je napomenuti sve neželjene efekte do kojih može doći tokom konzumiranja ove biljke – visoka koncentracija velikog roja supstanci ne prija i može da šteti trudnicama i osbama sa oslabljenom funkcijom jetre – tanini i flavonoidi nepovoljno utiču na metabolisanje u jetri, naravno, ukoliko se konzumira neadekvatno i u produženom vremenskom periodu od prethodno preporučenog.

Podbel – čaj

Čaj od podbela se priprema lako a efekti su zaista blagotvorni. Čaj je gorkog ukusa, usled velike koncentracije tanina, te u njega možete ubaciti malo meda. Čaj se priprema od sušenih delova biljke, a koristi se protiv kašlja i odlično umiruje. Posledično može doći do nastanka osećaja muke i povraćanja, te se savetuje da se čaj popije u brzom vremenskom intervalu.

Čaj od podbela upotreba

Indikacije su sledeće: uporni kašalj, veliki kašalj, nemogućnost iskašljavanja šlajma i gnoja nakon bakterijske infekcije, astma, uporni bronhitis, štucanje, anemičnost, oslabljen imunitet, učestale glavobolje, razne bakterijske, parazitske i virusne infekcije disajnih organa.

Čaj od podbela je odličan i u kombinaciji. poseban efekat ima kada se pomeša sa osušenim crnim slezom – njihovo zajedničko dejstvo na pluća poboljšava disajnu funkciju i dovodi do neometanog disanja.

U kombinaciji sa bokvicom, čaj od podbela se može davati i mlađim osobama. Bokvica štiti od osećaja muke i gađenja koje podbel može da izazove.

Čaj od podbela se priprema krajnje jednostavno. Potrebno je nabaviti fino osušene cvetove i listove – ove delo možete sušiti i kod kuće, pazite da mesto sušenja bude suvo, bez vlage, kao i da bude osunčan prostor.

Kada se cvetovi i listovi osuše, jednostavno ubacite 2 supene kašike u ključalu vodu, potom sklonite sa ringle, ohladite, procedite i konzumirajte 2 puta dnevno – ujutru i uveče, sve dok simptom kašlja ne prestane, najviše do 3 nedelje, nakon toga mogu nastati brojni neželjeni efekti. Osobe koje bi trebalo da izbegavaju upotrebu čaja od podbela su svakako osobe sa povišenim krvnim pritiskom – podbel utiče na krvni pritisak tako što ga povećava i remeti opšte zdravlje osobe.

Podbel čaj u trudnoći

Podbel je elementski jaka biljka. Kod osoba koje imaju izmenjen hormonski balans, što je slučaj kod trudnica, podbel može da dovede do značajno povećanog osećaja muke i gađenja što nikako nije dobro za trudnicu – svaka biljka koja bi u nekom trenutku naterala trudnicu da povraća se nikako ne preporučuje. Nakon trudnoće, ukoliko žena pati od respriatornih tegoba, može neometano koristiti ovu biljku. Takođe, dojiljama je zabranjen čaj od podbela jer utiče na kvalitet mleka te može naškoditi detetu.

cajeviza.net