Friday, March 29, 2024
TOP VEST

Voće za dug život – Godži, crveni dijamant

Poreklo

Godži vodi poreklo iz kineske provincije Ningsja. Stanovnicima Ningsje godži bobice predstavljaju deo svakodnevne ishrane, toliko ih cene da svake godine organizuju festival godži bobica. Osim što predstavljaju neizbežan deo mnogih tradicionalnih jela, zbog njihovog blagotvornog dejstva one su bile korišćene još u drevnoj kineskoj medicini pre više od 5.000 godina.

Plod

Bobice su duguljastog oblika, veličine od 1 cm do 2 cm. Biljka počinje da daje plodove posle treće godine, a plodovi sazrevaju od jula do oktobra. Plodovi sadrže dosta semenki i veoma brzo oksiduju. Nalaze se na prvom mestu biljaka po količini antioksidanata koje poseduje u borbi protiv slobodnih radikala. Plodovi u sebi sadrže 18 aminokiselina, 7 vitamina i 21 mineral. Kao i većina jestivog voća, Godži nije toksičan. Energecka vrednost 100 g bobica iznosi 370 kalorija.

Uzgoj

Na istoku je godži popularan od davnina, dok je u Evropi počeo da se gaji tek u 18. veku. Osim na plantažama, često se može naći u vrtovima kao ukrasna biljka. Godži raste do 3 m u visinu, cveta u 7. i 8. mesecu, a plodovi sazrevaju sukcesivno od jula do oktobra i ne beru se već se tresu zbog brze oksidacije. Podnosi visoke temperature leti, kao i hladne zime sa velikim minusom. Gaji se na peskovitim zemljištima uz dosta navodnjavanja, a potrebno je postaviti i foliju da bi se sprečio rast korova i isparavanje vode.

Godži kao hrana

Kao nezaobilazna hrana, godži se u mnogim delovima Kine koristi već dugo vremena. S obzirom na njihov prijatan ukus, godži bobice se mogu jesti sveže ili sušene, u obliku soka ili čaja ili kao dodatak mnogim jelima. Bobice se često koriste za proizvodnju soka, džema i marmelada. Osim bobica, u ishrani može da se koristi lišće. Lišće se koristi za pripremu čaja, kao salata ili dodatak čorbama.

Medicinski aspekt

Vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije. Kroz istoriju žene su ga konzumirale kako bi poboljšale svoj fizički izgled. Bobice imaju širok spektar dejstva na zdravlje, a najčešće se koriste za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva, protiv preranog starenja tela, jačanje imuniteta, a pozitivno utiču na ten i kvalitet kože. Osim bobica, u medicinske svrhe se koristi lišće i kora korena biljke. Čaj od lišća se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, a kora korena se koristi za lečenje kožnih bolesti.

sr.wikipedia