Wednesday, April 24, 2024
TOP VESTIVIRALNO

Petunije uzgoj, nega, zalivanje

Cveće petunija

Uzgajanje petunija može da ponudi dugoročnu boju u letnjem pejzažu i ulepšava vašu okolinu sa divnim pastelnim bojama. Pravilna nega petunija je jednostavna i laka. Nakon saznanja kako se sade petunije, možete ih uključiti u svoj mali vrt.

Cveće petunija je sezonska ukrasna biljka koja daje prelep cvet, a pored muškatle, petunija je svakako najrasprostranjenija ‘’letnja’’ biljka. Petunija će ulepšati okolinu gde god da odlučite da je držite – da li u svom dvorištu ili na balkonu kao saksijsko cveće. Cvetovi petunije su zvonoliki, jednostavniji ili puni, kovrdžavi sa mirisom ili bez mirisa, veliki ili mali. Ima ih u gotovo svim bojama: ružičastih, žutih, plavih, indigo, pa sve do prugastih cvetova.

Uzgaja se kao jednogodišnja biljka, a njeno ime potiče od južnoameričkog imena za duvan, što se kaže “petun”, upravo zbog sličnosti cvetova. Rod Petunia obuhvata oko 35 vrsta, a u Evropu je preneta početkom 19. veka. Petunija cveta od proleća do početka jeseni.

Petunije uzgoj

Uzgoj petunija nije tako lak, to morate znati ako ste se odlučili za uzgoj upravo ovog cveća. Savetujemo, ako ste početnik, najbolje je da kupite gotov rasad petunije.

Petunija voli sunce, i sado se mora uzgajati na sunčanoj strani, gde je takođe i toplo. Svetlost i toplota joj trebaju za obilno cvetanje. Dakle, severna strana nikako nije dobra opcija za sadnju petunije, jer bi onda gubila cvetove, svenula i postala osetljiva na bolesti i štetočine.

Zalivanje mora biti dobro i redovno, a prehrana se odnosi na prihranjivanje tečnim đubrivom za jednogodišnje vrste jednom nedeljno.

Uvele cvetove treba redovno čistiti, kako bi podstakli stvaranje novih pupoljaka, a ne stvaranje semena.

Gajenje visećih petunija

Te prelepe viseće petunije! Sve je više onih koji se odlučuju za gajenje visećih petunija, jednog od najlepših vrsta cveća. Ovaj atraktivni cvet od vaše terase može napravi mali rajski vrt, a generalno traži prihvatljivu negu – naročito kada se uporedi sa lepotom njegove raskoši.

Viseće petunije se gaje na terasi. Najpopularnija sorta je surfinija – koja ima krupne cvetove i može da formira cvetne prekrivače dužine i do 1,5 m! Ovaj hibrid je takođe jednogodišnja biljka, poreklom iz Severne i Južne Amerike, a nastao u Japanu.

Viseća petunija bogato cveta u svim bojama, u periodu od maja do oktobra, pod pretpostavkom da je dobro negujete. Neophodna je dobra snabdevenost biljke vodom i hranljivim materijama. Viseće petunije treba držati na osunčanom mestu na terasi, a važno je da barem jednom mesečno uklanjate procvetale cvetove. Redovno zalivanje i đubrenje jednom nedeljno – i vaša biljka će vam biti zahvalna.

Petunije u saksiji i na balkonu

Petunije u saksiji i na balkonu će postati vaše omiljeno ukrasno cveće, koje će oplemeniti vaš prostor svojom raskošnom lepotom i prijatnim mirisom. Obavezno ih držite na osunčanoj strani i naravno, vodite računa o zalivanju i đubrenju, kao i o pravilnom održavanju biljke u smislu zaštite od zime i uklanjanja svelih cvetova i štetočina. Saksije za petunije treba da budu veće i dublje.

Sejanje

Seme petunije se seje u plitke posude u februaru ili martu, a zemljište treba biti rastresito i humusno; a optimalna temperatura za nicanje i rast petunije je oko 15°C. Nakon što biljka iznikne i pojave se prvi listići, sadnice treba presaditi u manje saksije i to svaku posebno, takođe u humusno zemljište. Kada biljka dovoljno ojača i prođu mrazevi, treba je posaditi na stalno mesto.

Postoji opcija i za razmnožavanje reznicama – i to većina sadnica, a naročito viseće se mogu razmnožavati reznicama. U oktobru treba ostaviti grančice koje se zasade u manje saksije i neguju do proleća, isto kao biljke koje su iznikle iz semena.

Nega

Nega petunije uključuje redovno zalivanje i toliko sunčeve svetlosti koliko je moguće da se promoviše više cvetova. Pojedine sorte petunije mogu biti veoma probirljive po pitanju vode i zalivanja, pa redovno nedeljno zalivanje treba da bude uključeno u brigu o petunijama.

Dok će petunije rasti i u delimičnom hladu, više cvetova i puniji cvetovi se proizvode na punom suncu. Zemljišta pripremljeno pre sadnje petunija treba da ima dobro kompostiran organski materijal (humus).

Nega petunije će obuhvatiti i redovno đubrenje sa izbalansiranim, u vodi rastvorljivim đubrivom dizajniranim za cvetanje biljaka. Nega petunija će obuhvatiti i nedeljno prihranjivanje. Pravilna svetlost, voda i đubrenje će obezbediti dugu sezonu lepih cvetova petunije.

Zalivanje

Morate znati da petunija traži dosta vode, a za vreme velikih vrućina je treba zalivati i to više od dva puta dnevno! Listove nemojte zalivati, a ako je petunija žedna, listovi budu sparušeni. Za zalivanje je najbolje koristiti ustajalu vodu ili kišnicu (siromašnu krečnjakom).

Da li ih napadaju bolesti

Da li petuniju napadaju bolesti? Kao i mnoge druge biljke, nažalost da. Ako biljka nije na odgovarajućem položaju, odnosno tamo gde nema dovoljno svetla i toplote tokom dana, podložna je bolestima.

Petuniju obično napadaju biljne vaši. Iz tog razloga je obavezna redovna zaštita biljaka od bolesti i štetnih organizama, što se vrši preventivno na svake dve nedelje.

cajeviza.net