Аnturijum, flamingov cvet – Anthurium

fam. Araceae

Rod Anthurium broji preko hiljadu vrsta rasprostranjenih u različitim delovima Južne Amerike. U svom prirodnom okruženju rastu kao epifite na drugim biljkama. Listovi flamingovog cveta su krupni, zeleni i sjajni. Cvetovi su sitni, neugledni i sakupljeni su u cvast oblika klipa (spadix). Oblik cvetnog klipa je najčešće izdužen, ali može biti i okruglast i drugih oblika. Cvetni klip obavijen je zaštitnim omotačem (spatha, palist) koji je obojen najčešće crvenom bojom. Zaštitni omotač je kod većine vrsta izduženo kopljastog oblika, a može biti i srcatog oblika, zakrivljen ili nadvijen nad cvetni klip u obliku kapuljače.

Anturijum zahteva svetlo mesto, ali se tokom leta štiti od direktih sunčevih zraka. Potrebno je vršiti redovnu zaštitu od bolesti i štetočina u vidu hemijskog tretiranja listova.

Biljke držati na višoj temperaturi, idealno je oko 27°C. Minimalna temperatura je 15°C.

Prihranjuje se svake dve nedelje tokom perioda cvetanja.

Zaliva se redovno mekom i mlakom vodom.

Najzastupljenije vrste su Anthurium scherzerianum, Anhurium andreanum i Anthurium crystallinum. Šercerov anturijum (Anthurium scherzerianum) je najrasprostranjeniji. Palist koji štiti cvetni klip je u obliku srca i može biti crven, žut ili narandžast. Anhurium andreanum ima duge listove uspravljene na gore. Palist ove vrste je izboran i tamnocrven, a cvetni klip je uvijen. Anthurium crystallinum je vrsta koja se gaji zbog dekorativnog lišća. Listovi su srcasti, zeleni sa izraženom mrežastom nervaturom srebrne boje. Palist je uzak, neupadljiv i zelene boje.

Antirijumi se razmnožavaju generativnim putem ili vegetativno deljenjem bokora.

Cvecarstvo2