Thursday, March 28, 2024
VIRALNO

Stalnocvetajuća begonija (Begonia x semperflorens) – ukras bašte i doma

Fam. Begoniaceae

eng. Wax begonia

Poreklo

Reč sempérflorens je latinskog porekla i znači- koji uvek cveta. Stalnocvetajuća begonija vodi poreklo iz Afrike, Azije i Južne Amerike, a u Evropu je doneta u XIX veku. Cveta dugo i bez prekida u toku čitavog vegetacionog perioda.

Morfologija

Stalnocvetajuća begonija je sočna, nežna i zeljasta biljka. Koren je snopast. Visine je svega 15-25 cm, te spada u niže cvetne vrste. Po obliku listovi su srcasti, asimetrični, mesnati i glatki, svetlozelene, tamnozelene ili tamnocrvene boje, što je sortna karakteristika.

Jednodoma je biljka sa jednopolnim cvetovima. Muški cvetovi, koji su u grupama imaju četiri krunična listića raspoređena u obliku krsta, od kojih su dva veća, a dva manja. Muški cvet ima veliki broj prašnika. Ženski cvetovi sadrže 4-5 kruničnih listića i razgranat tučak.

Stranooplodna je biljka, a plod je čaura sa krilcima. Seme je veoma sitno, i zadržava klijavost tri godine. Iako je begonija višegodišnja biljka, u našim klimatskim uslovima gaji se kao jednogodišnja, jer je osetljiva na niske temperature.

Proizvodnja rasada

Stalnocvetajuća begonija se proizvodi generativnim ili vegetativnim (reznicama) putem.

Proizvodnja semenom je češća. U zaštićenom prostoru počev od decembra do marta obavlja se setva semena. Proizvodni ciklus traje 12-16 nedelja.

Da bi se biljke prilagodile i pripremile za sadnju na otvorenom obavezno je kaljenje rasada.

Početkom maja meseca kada prođe opasnost od mrazeva, u dobro pripremljeno zemljište sa obaveznim dodatkom specijalizovanog supstrata može se izvršiti sadnja.

Uslovi uspevanja

Stalnocvetajuća begonija zahteva umereno vlažno zemljište, redovnu prihranu i sunčani ili polusenoviti položaj. Sadi se 20-25 kom/m2 u naizmeničnom rasporedu.

Neke od sorti su:

B. x semperflorens „Marsala“ sa krupnim cvetovima i tamnim listovima,

B. x semperflorens „Brasil“ sa veoma intenzivnim bojama cveta,

B. x semperflorens „Organdy Mix“ sa miksom različitih boja,

B. x semperflorens „Doublet“ je zanimljiva zbog duplih, poluloptastih cvetova grozdasto formiranih u gustom sklopu, iznad tamnih bordo-zelenih listova. Ima je u crvenoj, beloj i

Upotreba

Omiljena je vrsta za sadnju na javnim zelenim površinama i okućnicama (Slika 10). Niske sorte begonije se koriste za cvetnjake, bordure ili su u sastavu cvetnih figura, dok se visoke sorte sade u žardinjere ili saksije, samostalno ili u kombinaciji sa drugim jednogodišnjim cvetnim vrstama.

Cvećarstvo-1