Thursday, March 28, 2024
VIRALNO

Frezija egzotično cveće uzgoj, sadnja, nega

Frezija cveće

Frezija je divno, delikatno egzotično cveće koje nam dolazi sa druge strane sveta – potiče iz Južnoafričke Republike. Zbog toga većina ljudi smatra da je uzgoj frezija težak, ali to uopšte nije istina.

Ako vas zanima gajenje frezija, kupite već pripremljene izdanke. To znači da su ti izdanci i lukovice već prilagođeni na podneblje u kom živite i da su oko 12 nedelja bile izložene temperaturama od 30°C. To se radi kako bi se imitirali uslovi u njihovom prirodnom staništu.

Tokom leta se lukovice frezije isuše, kako bi tek počele da rastu u jesen kada ima više vlage. Tokom zime i hladnog vremena počinju da se stvaraju pupoljci.

Sadnja

Posadite forezije na suncu ili blažoj senci, na zemljištu sa dobrom drenažom. Obilato nađubrite zemljište.

Neka lukovice budu oko 5 centimetara u zemlji, na udaljenosti 5-8 centimetara. Neka vrh lukovice bude na gore.

Uzgoj frezija u bašti…

Pripremljene lukovice frezije mogu se saditi u jesen, ako ih gajite unutra, kako bi cvetale od januara do aprila. Ako ih gajite u stakleniku, počeće da cvetaju u martu, a ako ih gajite u bašti, počeće da cvetaju u aprilu i cvetova će biti do jula mseca. Posadite lukovice direktno u zemlju, na mestu sa dobrom drenažom i mnogo sunca, ili tamo gde je blaža senka.

Kako biljke rastu, biće im potrebno đubrivo na bazi kalijuma, ili isto đubrivo koje se koristi za paradajz.

Uzgoj u saksijama…

Posadite šest lukovica u saksiju prečnika i dubine od po 13 centimetara (ili veći). Frezija voli i ilovaču, kao i malo šljunka, zbog bolje drenaže. Najbolja je mešavina od dve trećine komposta i jedne trećine šljunka.

Zahtevaju redovno zalivanje i neka budu u senci. Idealni uslovi su nešto hladniji staklenici. Kada lukovice proklijaju, premestite saksije na sunčano mesto i nastavite da ih zalivate. Kada se pojave pupoljci u boji, možete vratiti saksiju unutra. Ako su posađene na dobrom, nađubrenom zemljištu, neće im biti potrebno dalje đubrenje.

Frezije počinju da cvetaju 100-120 dana nakon sadnje. Bilo da ste ih posadili u bašti ili saksiji, potrebno je da lišće i stabljike održavate uspravnim dok rastu. U saksiji možete koristiti drvene štapiće koji će držati najveću stabljiku. U bašti možete koristiti grančice.

Frezije zimi

Frezije nisu potpuno tvrde, tako da je najbolje da iščupate biljke u jesen – ili kada im lišće požuti ili nakon prvog mraza. Odsecite stabljike tako da ostane oko 3 centimetra i ostavite lukovice da se osuše. Odstranite stari, sasušen sloj i zadržite samo sveže lukovice. Možete ih čuvati u pesku ili tresetu. Držite ih na hladnom i suvom mestu, gde nema mraza. Ponovo ih posadite kada zemljište postane svežije, krajem aprila. Ovakvo rasađivanje će produžiti sezonu cvetanja.

Žute, plave i bele frezije duže traju u vazi nego crvene i ružičaste. Neke frezije ostaju sveže i do tri nedelje kada se odseče dok pupoljak ne procveta. Mešavine za cveće u vazi su odličan način da produžite životni vek cveća. Napravite mešavinu od jedne kašičice varikine, dve kašike gustog šećernog sirupa i litre vode – to će produžiti vek cveća u vazi čak do 20%, pomoći pupoljcima da se lepše rascvetaju i pojačati miris

cajeviza.net