Saturday, April 20, 2024
UncategorizedVIRALNO

Krasula drvo novca – uzgoj, nega, razmnožavanje

Japansko drvo novca i feng shui

Prema feng shui-ju, japansko drvo novca privlači novac. Ukoliko ovu biljku držite u svom domu, ona će privući novac u vaš život. Naučni naziv joj je Crassula ovata.

Japansko drvo novca je sukulentna biljka srednje veličine. To je biljka za koju se veruje da privlači novac i prosperitet što se tiče posla. Japansko drvo novca treba držati ispred kancelarije ili u kancelarijskom ormanu, tako da privuče više posla ili više prihoda. Drvo novca treba držati na samom ulazu, u blizini vrata. Listovi ove biljke podsećaju na kovanice novca – pa je simbolika njenog imena i značenja i više nego jasna.

Generalno se bujne, zelene vibrantne biljke smatraju isceliteljskjim biljkama, biljkama koje izvlače negativnu energiju i privlače novac, energiju bogatstva.

Drvo novca krasula cveta tokom zime, sve do proleća, i odlikuje se sitnim belim cvetovima.

Biljka novca uzgoj

Krasula drvo (ponekad se naziva biljka ili drvo novca) je vrsta sočne biljke. Ove biljke su lake za uzgoj i održavanje, pa su čest izbor za mnoge ljubitelje biljaka. Ne zahtevaju mnogo vode, i mogu da žive dugi niz godina. Drvo novca gajenje je veoma lako iz malih reznica. Ako želite da uzgajate japansko drvo novca, morate naučiti kako da se brinete o njemu.

Biljka novca uzgoj iz reznica:

Pokušajte da pronađete deo biljke koji ima debelu stabljiku sa zdravim listovima. Koristite oštre, čiste makaze za odsecanje stabljike. Pobrinite se da ostavite nekoliko centimetara prostora između dna stabljike i lišća, tako da ne morate da uklonite sve listove kada sadite biljku.

Ostavite da se stabljika malo osuši. Dajući reznici nekoliko dana da se osuši i da se stvori krasta iznad – pomoći će vam da održite biljku zdravom. Sve što treba da uradite je da ostavite reznicu na suvom mestu dok vam se ne čini da je malo suva.

Što je veća reznica, više vremena će biti potrebno da se osuši. Takođe će trajati duže ako ovo radite u zimskom periodu, za razliku od toplih letnjih meseci.

Nanesite hormon za ukorenjivanje neposredno pre sadnje. Ovaj korak je opcionalan. Iako može povećati šanse za uspeh ukorenjivanja, krasula drvo je poznato po svojoj sposobnosti da se samo može uspešno ukoreniti.

Napunite posudu sa adekvatnom zemljom. Ne treba da koristite klasično supstratno zemljište za vaše krasula drvo, budući da je preteško za ovu biljku da se ukoreni. Umesto toga, kupite zemljište specijalno za sočne biljke ili ga napravite sami. Zapamtite da japansko drvo novca zahteva zemlju koja je dobro propusna.

Prstom ili olovkom napravite malu rupu u zemljištu, postavite stabljiku u rupu, tako da se pokrije hormon za ukorenjivanje (ako ga koristite). Ako niste koristili ovaj hormon, samo stavite stabljiku dovoljno duboko, tako da biljka može da stoji sama od sebe. Neka zemlja oko stabljike bude rastresito ”utapkana”, radi bolje drenaže.

Stavite biljku na sunčano mesto, ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti jer će lišće da izgori. Za tri do četiri nedelje, trebalo bi da primetite novi rast na vrhu biljke. Ovo je dobar znak da je vaša biljka uspešno ukorenjena.

Izbegavajte zalivanje biljke dok se ukorenjuje. Kada se biljka ukoreni, možete je prebaciti u veću posudu.

Japansko drvo novca zalivanje

Ostavite da se biljka osuši pre nego što je zalijete. Krasula drvo je sukulentna biljka, što znači da, iako joj treba voda, ne treba joj puno. Ako dodirnete zemlju i ona se oseća vlažno, biljka ne treba vodu. S druge strane, ako primetite da lišće počinje da vene, onda znate da biljka ne dobija dovoljno vode.

Stavite prst oko 2,5 cm duboko u zemljište. Ako je suvo, onda je u redu da zalijete biljku. Ako je i dalje vlažno, onda ne treba više vode.

izvor:cajeviza.net