Thursday, April 18, 2024
TOP VESTZDRAVLJE

Med od maslačka za pročišćavanje krvi i jetru

Donosimo vam izvrstan recept koji može izlečiti vašu jetru i izvršiti detaljno čišćenje krvi .

Da li ste se zapitali šta se može pripremiti od ovog predivnog žutog cveta , kojeg ima svuda u ovo doba godine . Pročitajte u nastavku izvanredan recept koji je usput i veoma lekovit !

Važno je znati : maslačak je bogat sastojcima koji pozitivno deluju na jetru , dijabetes , mokraćni sistem , akne , žuticu , anemiju , a pomaže i zdravlju kostiju i nezi kože . Dobar je i za mršavljenje .

Maslačak i njegove prerađevine imaju mnoga lekovita svojstva i kao namirnica je prečesto zanemaren . Stariji ljudi dobro se još sećaju domaćih recepata , kojima je maslačak pomagao u održavanju zdravlja i vitalnosti , pa ćemo se vratiti u prošlost kako se ove dragocene informacije nebi zaboravile .

Maslačak služi za smanjnje masnoća u krvi . Odličan je izbor za revitalizaciju organizma nakon duge i teške zime . Stimuliše apetit , budi telo , reguliše metabolizam ragradnje masti i čisti krv od štetnih komponenata . Takođe pomaže i u lečenju stomačnih tegoba ili probavnih smetnji . Imate li problema sa žuči ili mokraćnim kanalima maslačak će zasigurno pomoći .

Med od maslačka poseban je preparat koji je preporučljivo konzumirati kada god osetite pad imuniteta ili smetnje u gastrointestinalnom traktu . Kako je maslačak lako dostupan bez problema možete biti sam svoj majstor i proizvesti svoj med .

Med od maslačka treba napraviti dok traje sezona cvetanja maslačka. Treba maksimalno iskoristiti svu lekovitost ove biljke.Med od maslačka je dobar protiv kašlja a možete ga slobodno davati i deci kao hranu i lek.

Recept za med od maslačka sa žalfijom
Sastojci :
– 600 cvetova maslačka
– 100 gr žalfije
– 6-7 komada limuna
– 4 kg šećera
– 2,5 l vode

Priprema
1. U 2,5 l vode kad provri stavite cvetove maslačka , žalfiju i narezane limune
2. Kuvajte na laganoj vatri oko pola sata
3. Kada se sve ohladi procedi , dodajte sav šećer i ponovno kuvajte oko pola sata ( nemojte da vas začudi količina šećera )
4. Toplo stavljati u tople tegle.

Običan med od maslačka
Sastojci:

4 šoljice cvetova maslačka
2 l vode
1 kg meda
sok od 2 limuna

Prokuvajte cvetove u vodi, zatim dobro procedite.U sok dodajte med i limun i nastavite da kuvate na laganoj vatri . Potrebno je neprestano mešati jer je smesa lepljiva Kada se pretvori u sirup presipajte ga u tegle i zatvorite.Dva do tri puta dnevno počastite se kašikom ovog narodnog leka.

Med od maslačka u narodnoj medicini je oduvek poznat kao dobar lek protiv kašlja. Pored toga ima pozitivan efekat na smanjenje masnoća u krvi, kod uklanjanja bradavica. Pomaže i kod smirenja želudačnih tegoba i gorušice.

Mslačak je višegodišnja biljka sa žutim cvetovima. Na svetu je poznato oko 25 vrsta maslačaka, od kojih većina raste u područjima umerene i hladnije klime. Maslačak cveta u periodu mart-oktobar Svi delovi maslačka se mogu upotrebljavati.

Cvetovi se beru između marta i maja, koren se vadi u rano proleće, ili kasno leto, dok se listovi beru pre cvetanja u proleće. Koren se koristi kao sredstvo koje pospešuje znojenje, čisti disajne puteve, uklanja toksine iz tela. Listovi se često jedu na salatu, ili se od njih pravi čaj. Čaj lista maslačka pomaže kod tegoba sa mokraćnom bešikom.

Cvetovi koji se uberu u rano proleće koriste se za pripremu meda, ili sirupa od maslačka. Konzumiranje meda od maslačka najviše se preporučuje onima koji imaju problema sa disajnim putevima i pušačima.

cajeviza.net